Premier Michel de onbetwiste nummer 1 van de Vlamingen, Magnette numéro 1 in Brussel en Wallonië

Charles Michel (MR) blijft de populairste politicus in Vlaanderen. Meer dan de helft van de Vlamingen kan zich inbeelden op de premier te stemmen. Dat blijkt uit de politieke barometer van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. PS-politicus Paul Magnette staat op kop bij de Walen en de Brusselaars

Premier Michel is al een aantal peilingen de populairste politicus van de Vlamingen. Maar nu doorbreekt hij de mythische grens van 50 procent: 53 procent van de Vlamingen kan zich inbeelden om op de premier te stemmen. De "club van 50" is de voorbij 15 jaar door slechts 6 andere politici gehaald: Steve Stevaert (60 procent in 2003), Maggie De Block (59 procent in 2015), Yves Leterme (57 procent in 2006), Guy Verhofstadt (54 procent in 2008), Kris Peeters (54 procent in 2014), Bart De Wever (53 procent in 2011).

N-VA-staatssecretaris Theo Francken herovert overtuigend de tweede plaats in de populariteitspoll. De afloop van de Soedan-crisis heeft Francken kennelijk geen windeieren gelegd. Het podium wordt vervolledigd door Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).  Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) knokt zich een plaats in de top 10, ten koste van CD&V-voorzitter Wouter Beke die wegzakt naar plaats 15. N-VA-voorzitter Bart De Wever blijft op de 5e plaats staan.

De eerste figuur uit de oppositie vinden we terug op de 17e plaats en is weggelegd voor SP.A-voorzitter John Crombez. De populairste politicus van Groen is voorzitter Meyrem Almaci, zij kan zich nog net handhaven in de top twintig.  Bij Vlaams Belang blijft Filip Dewinter populairder dan voorzitter Tom Van Grieken.

PS'ers boven in Wallonië

Hoe populair premier Michel ook is in Vlaanderen, in Wallonië staat hij met 27 procent slechts op plaats 7. Terwijl hij net in dat landsgedeelte moet verkozen worden. Zijn partij de MR blijft wel de grootste partij in het zuiden van het land.

Wie staat dan wel op de eerste plaats bij de Walen? Hun voormalige minister-president Paul Magnette (PS), voor zijn partijvoorzitter Elio Di Rupo. De bronzen populariteitsplak is ook voor een PS'er: minister-president van de Franse Gemeenschap Rudy Demotte.

De populairste MR-politicus is Didier Reynders, op de 4e plaats. Een opvallende stijging is er voor CDH-voorzitter Benoît Lutgen die springt van de 10e naar de 5e plaats. 

De Croo populairste Vlaming in Brussel

Ook in Brussel staat - niet-Brusselaar - Paul Magnette op kop in de populariteitspoll. Hij laat zo Brussels Défi-politicus Olivier Maingain en vicepremier Reynders achter zich. Niet onbelangrijk: binnen de PS-familie zelf is niet Magnette de populairste, maar wel - en met voorsprong - voorzitter Elio Di Rupo.

De populairste Vlaamse politicus voor de Brusselaars is Open VLD-vicepremier Alexander De Croo. En dus niet de N-VA-excellenties Theo Francken of Jan Jambon. Overigens: ook in Wallonië is De Croo met een 11e plaats de populairste Vlaming.

De peiling van TNS KANTAR is uitgevoerd in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. Ze is telefonisch afgenomen bij 1.003 stemgerechtigde Nederlandstaligen wonend in Vlaanderen in de periode van 26 februari tot en met 17 maart 2018,  bij 750 Brusselaars in de periode van 26 februari tot en met 21 maart en bij 1.015 stemgerechtigde Franstaligen in Wallonië in de periode van 26 februari tot en met 21 maart. De foutenmarge bedraagt 3,1 procent.