Video player inladen ...

Advocaat Puigdemont: "Het lijkt me opgezet spel dat hij pas in Duitsland is opgepakt"

De opgepakte Carles Puigdemont moet straks voor een Duitse rechter verschijnen, die hem moet identificeren. Pas daarna begint de procedure voor zijn eventuele overlevering aan Spanje. Volgens zijn advocaat Paul Bekaert is het geen toeval dat de afgezette Catalaanse minister-president precies in Duitsland werd geklist.   

 

Puigdemont heeft de nacht in een cel in Neumünster doorgebracht. Hij was gisterochtend opgepakt net nadat hij met de wagen de grens tussen Denemarken en Duitsland was overgestoken. Puigdemont was onderweg van Finland naar ons land, waar hij de voorbij maanden had verbleven.  

Straks moet de afgezette Catalaanse leider voor de rechter verschijnen. Die moet hem identificeren en beslissen of hij wordt aangehouden in afwachting van een mogelijke overlevering aan Spanje. Het plaatselijke Hof van Beroep moet zich uitspreken over de geldigheid van het Europese aanhoudingsbevel dat Spanje tegen hem heeft uitgevaardigd. Daarna beslist het Openbaar Ministerie of hij ook daadwerkelijk wordt overgeleverd. 

Opgezet spel?

Volgens de Belgische advocaat van Carles Puigdemont, Paul Bekaert, is het geen toeval dat Puigdemont in Duitsland is opgepakt. "Hij is pas opgepakt nadat hij al door Zweden en Denemarken was gereden, landen die erg streng zijn op het vlak van mensenrechten. Het lijkt me dus opgezet spel dat ze hem pas gevat hebben toen hij de grens met Duitsland was overgestoken."

Want Puigdemont en 12 andere Catalaanse separatistische leiders worden in Spanje vervolgd voor rebellie en oproer (waar 30 jaar cel op staat), en in de Duitse rechtsregels staat een vergelijkbaar punt, "hoogverraad", weet onze correspondent in Spanje, Rop Zoutberg. "Zoiets komt bijvoorbeeld niet voor in het Belgische strafwetboek."

"Bovendien is er een goede gerechtelijke samenwerking tussen Duitsland en Spanje. Die twee elementen verhogen de kans dat Puigdemont nu wel zou worden overgeleverd." Volgens Bekaert neemt een Duitse advocaat de procedure over en zal Puigdemont zeker meewerken met het Duitse gerecht.  

Beluister hier het volledige interview met Paul Bekaert in "De ochtend" op Radio 1:

Lees meer onder de foto

AFP or licensors

Verontwaardiging

De arrestatie van Puigdemont lokte opnieuw tienduizenden aanhangers de straat op in onder meer Gerona, Tarragona en Barcelona. Meestal verliepen de protestacties vreedzaam, maar in Barcelona ging een kleinere groep betogen bij het consultaat van Duitsland en bij de Europese Vertegenwoordiging.

Daar gooiden relschoppers met hekken en staken ze vuilniscontainers in brand.  De politie greep in met de wapenstok. Er viel een vijftigtal gewonden van wie zeker acht politieagenten.  Zeker 4 betogers zijn opgepakt.