Video player inladen ...

Puigdemont blijft in Duitse cel, pas na Pasen beslissing over overlevering aan Spanje

Het gerecht in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein zal pas na Pasen een beslissing nemen over de overlevering van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont aan Spanje. Puigdemont wordt voorlopig ook niet vrijgelaten. De Duitse regering heeft al laten weten dat het de rechters zijn die beslissen. De politiek zal zich daar niet mee bemoeien.

Puigdemont moest vandaag eerst voor de Duitse kantonrechter verschijnen. Die heeft in de loop van de dag beslist dat Puigdemont, in afwachting van een mogelijke overlevering, aangehouden blijft en dus niet onder voorwaarden wordt vrijgelaten.

Dat was de eerste stap van de procedure voor een mogelijke overlevering aan Spanje, waar hij vervolgd wordt voor rebellie en opruiing. Over de geldigheid van het Europese aanhoudingsbevel dat Spanje tegen Puigdemont heeft uitgevaardigd, moet het plaatselijke Hof van Beroep zich nu buigen.

Daarna beslist het Openbaar Ministerie of Puigdemont ook daadwerkelijk wordt overgeleverd. De Duitse justitie heeft maximaal 60 dagen de tijd om ten gronde te oordelen over de uitvoering van het Europese aanhoudingsbevel. De beslissing zal pas na Pasen vallen, heeft een woordvoerster van het parket al laten weten.

Duitse en Spaanse regering reageren

Puigdemont werd gisteren door de Duitse politie gearresteerd aan de Duits-Deense grens. Hij nam eerder deze week deel aan een conferentie in Finland en was met de auto op de terugweg naar België toen hij aan de kant werd gezet.

De Duitse regering reageerde vanmiddag op zijn aanhouding. De beslissing over zijn overlevering ligt nu bij het gerecht van de deelstaat Sleeswijk-Holstein, benadrukte woordvoerder Steffen Seibert. De politiek zal zich daar niet mee bemoeien. "De zaak wordt behandeld volgens de Duitse wetten en bepalingen aangaande Europese aanhoudingsmandaten."

Maar de Catalaanse kwestie kan uiteindelijk enkel opgelost worden binnen het kader van de Spaanse wet, klinkt het nog. "Daarom hebben we de voorbije maanden het duidelijke standpunt van de Spaanse regering gesteund over het waarborgen van dit wettelijke en grondwettelijke systeem." 

Niemand kan het gerecht oneindig lang belachelijk maken

Ook de Spaanse regering heeft intussen gereageerd. Vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría noemt de arrestatie "goed nieuws". "We zijn opgelucht dat de instellingen goed werken. In Spanje is iedereen gelijk voor de wet. Niemand kan het gerecht oneindig lang belachelijk maken."

Video player inladen ...