Video player inladen ...

Kemerovo in diepe rouw na brand: "Ouders raakten hun kinderen kwijt in paniek die ontstond"

De Siberische stad Kemerovo is in diepe rouw na de brand in het winkelcomplex waarbij meer dan 60 mensen, vooral kinderen, om het leven kwamen. Vanmorgen brachten inwoners bloemen, kaarsen en knuffels naar de plaats van de ramp. Veel kinderen en hun ouders zaten als ratten in de val toen het vuur uitbrak terwijl ze naar een tekenfilm keken.

Meer dan een winkelcomplex was het Winter Cherry-complex in Kemerovo een populair speeloord voor kinderen. In deze in 2013 omgebouwde snoepfabriek konden ze naar een binnenspeeltuin, schaatsbaan, bioscoop en kinderboerderij.

Het complex werd druk bezocht door kinderen en hun ouders. Zeker ook afgelopen zondag, de start van de vakantie in de Siberische stad. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Het vuur brak uit op de bovenste verdieping, waar de bioscoopzaal lag. “Er was geen brandalarm, zelfs het licht ging niet aan”, zegt een vrouw die met haar man en zoontje in de zaal zat. “Pas toen iemand naar binnen stormde en “brand!” riep, hadden we door wat er aan de hand was.”  

Pas toen iemand "brand!" riep, hadden we door wat er aan de hand was

"Ik kan nog altijd niet vatten hoe we zijn kunnen ontkomen", vertelt een man die de brand overleefde. "Er was bijna geen zichtbaarheid, ademen was zeer moeilijk, ouders raakten hun kinderen kwijt in de paniek die ontstond."

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De drie dochtertjes van Alexander Lilleyali, een tweeling van 11 en een kleuter van 5, overleefden de brand niet. Ze keken in de bioscoopzaal naar een tekenfilm, terwijl hun vader elders in het complex was. Een van de meisjes belde hem op. Ze konden de rook ruiken, zei ze, maar ze konden de bioscoopzaal niet uit want die was op slot. “Ik bleef maar schreeuwen dat ze naar buiten moesten, maar ik kon niets doen door de vuurzee.”

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Veel kinderen moesten alleen zien te ontkomen. Terwijl hun ouders aan het winkelen waren, zaten zij in de bioscoop of de binnenspeeltuin. Russische media berichten over appjes en sms'jes die slachtoffers vanuit het brandende gebouw stuurden.  

Zeg mama dat ik van haar hield

"Ik kan niet weg", zei een 12-jarig meisje via de telefoon aan haar tante. "Zeg mama dat ik van haar hield. Zeg iedereen dat ik van hen hield". "We verbranden. Vaarwel misschien", stond in een bericht van een ander meisje.   

Sommige mensen probeerden te ontkomen door uit de ramen naar beneden te springen. Een van de zwaargewonden is een jongen van elf, die vanaf de vierde verdieping naar beneden was gesprongen. Hij ligt in een coma. Zijn ouders en zusje overleefden de brand niet.