Video player inladen ...

Schauvliege: "We doen veel tegen luchtvervuiling, maar voor Greenpeace zal het nooit genoeg zijn"

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is niet verrast met de rechtszaak die actiegroepen hebben aangespannen tegen de Vlaamse overheid. "We doen veel tegen luchtvervuiling, maar voor sommigen zal het nooit genoeg zijn", aldus Schauvliege. "Het is nu eenmaal onmogelijk om van vandaag op morgen iedereen te overtuigen om de auto aan de kant te laten staan."

"We hadden al een aanmaning gekregen van de actiegroepen en ook in het buitenland zijn al dergelijke rechtszaken aangespannen. Dit ligt dus in de lijn der verwachtingen", zegt Joke Schauvliege.  

"De luchtkwaliteit kan nog beter", erkent de minister. "Maar we voeren hier al een heel sterk beleid rond." Ze verwijst onder meer naar de lage emissiezone in Antwerpen. 

"Greenpeace vraagt dat ons gedrag op vlak van mobiliteit, verwarming en consumptie heel snel drastisch wijzigt. Maar dat vraagt tijd. De luchtkwaliteit verbetert elk jaar. Greenpeace wil dat het nog sneller gaat, maar een beleid moet in een realistische context gevoerd worden."

"Je kan mensen niet vragen om van vandaag op morgen hun wagen aan de kant laten staan. Dat vraagt een verregaand beleid, en dat voeren we ook."

Voor Greenpeace zal het nooit voldoende zijn. Ik stel vast dat de luchtkwaliteit elk jaar verbetert.

Joke Schauvliege (CD&V)

Schauvliege vindt dat ze veel doet om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar voor de milieubewegingen is dat duidelijk onvoldoende. "Voor Greenpeace zal het waarschijnlijk nooit voldoende zijn. Ik stel enkel vast dat de luchtkwaliteit elk jaar verbetert. Ik zeg niet dat we nu niets meer moeten doen, integendeel. We blijven nieuwe maatregelen nemen."

"Eigenaardig dat rechtszaak enkel tegen Vlaanderen loopt"

Schauvliege zegt "alle argumenten op tafel te zullen leggen" om in de rechtbank aan te tonen dat Vlaanderen "een doortastend beleid voert tegen luchtvervuiling."

Tegelijkertijd zegt de minister verbaasd te zijn dat de actiegroepen enkel naar de rechter stappen tegen de gewesten. "Dat is eigenaardig", klinkt het. "Heel wat instrumenten over luchtkwaliteit zitten bij de federale overheid. Denk maar aan productnormering of de aanpak van bedrijfswagens."

Klimaatzaak Nederland: "Geen correcte vergelijking"

In Nederland hadden actiegroepen ook een rechtszaak aangespannen tegen de overheid en die rechtzaak werd door de overheid verloren.  Volgens Schauvliege is de situatie daar echter niet te vergelijken met de huidige dagvaarding in Vlaanderen.

"De klimaatzaak hebben actiegroepen in Nederland gewonnen, maar een gelijkaardige zaak over luchtkwaliteit is afgewezen.