Video player inladen ...

Politie raadt af om met de auto naar Brussel te komen: taxisector voert actie

Wie naar de hoofdstad moet, kan het best de trein of de metro nemen. De taxisector voert een langzaamaanactie en dat leidt tot grote verkeershinder. Bovendien is er vanmiddag een betoging gepland en kan een thuismatch van de Rode Duivels vanavond ook nog verkeershinder veroorzaken.

Het wordt een heel onaangename dag voor wie met de auto of met de tram of bus naar de hoofdstad wil. De Brusselse taxisector blokkeert verschillende verkeersassen via filterblokkades en langzaamaanacties. 

Volgens de Brusselse politie zijn vooral de Grote Ring rond Brussel en de op- en afritten te mijden. Ook op de Keizer Karellaan, het Schumanplein, aan de Heizel en in de buurt van de luchthaven van Zaventem wordt ernstige verkeershinder verwacht. "We raden af om met de auto naar de hoofdstad te komen", zegt politiewoordvoerder Ilse Van de keere aan VRT NWS. "Waar de hinder zal zijn, is niet altijd duidelijk. Verrassingen zijn niet uit te sluiten."

Lees verder onder de afbeelding

Represented by ZUMA Press, Inc.

De reden voor de actie van de taxichauffeurs is de applicatie Uber. Met die smartphoneapplicatie kunnen gebruikers eenvoudig en goedkoop een rit bestellen bij een particulier. De taxichauffeurs verzetten zich tegen de app, omdat het van oorsprong Amerikaanse bedrijf het niet te nauw zou nemen met onze sociale wetgeving. De sector eist ook het ontslag van de Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).

Betoging en voetbalmatch

De actie van de taxisector is niet het enige wat hinder kan veroorzaken. In de namiddag is een betoging gepland die van het Noordstation naar de Europese wijk trekt. Dat protest - dat volledig losstaat van de actie van de taxisector - zal wellicht enige hinder veroorzaken langs het parcours (zie kaartje in onderstaande tweet). Die betoging start om 13.30 uur en eindigt in de buurt van Schuman rond 15.30 uur, al kan de hinder tot 17.30 uur duren.

Ook 's avonds is er mogelijk verkeershinder, want de Rode Duivels spelen thuis tegen Saudi-Arabië. U kunt dan dus met de auto het best de omgeving van het Koning Boudewijnstadion op de Heizel (en dat deel van de R0) vermijden.

Zo geraakt u wel in Brussel

Wie wel in Brussel moet zijn, kan het best het openbaar vervoer nemen. Let wel: ook het openbaar vervoer dat bovengronds rijdt, ondervindt mogelijk hinder van de actie. De bussen van De Lijn, Tec en de bussen en trams van de MIVB kunnen ook gehinderd worden. "Het is nog niet duidelijk waar precies die acties zullen worden gehouden. We raden wel aan om de metro te nemen", klinkt het bijvoorbeeld bij de MIVB. Ook de treinen zullen normaal rijden.

Voor gedetailleerde informatie kijkt u het best op de website van De Lijn, MIVBNMBS en de Tec. Ook de politie van Brussel probeert u via de (sociale) media op de hoogte te houden van de hinder.