Video player inladen ...

Vandeput: "Ik denk niet aan ontslag. Ik loop niet weg van problemen"

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) denkt er niet aan om ontslag te nemen na de discussie van de afgelopen dagen over de levensduur van de F-16's. Dat heeft hij gezegd in "Terzake" op Canvas.

De minister kwam de afgelopen dagen onder vuur te liggen nadat was gebleken dat de legertop een rapport voor hem had achtergehouden. Uit dat rapport, van vliegtuigproducent Lockheed Martin, bleek dat de Belgische F-16 gevechtsvliegtuigen jaren langer kunnen meegaan dan aanvankelijk werd aangenomen.

Door het uitbrengen van het rapport, heeft oppositiepartij SP.A stevig aan de poten van Vandeputs stoel gezaagd. Maar de minister ziet vandaag geen reden om ontslag te nemen. "Ik denk niet aan ontslag. Ik ben niet iemand die wegloopt van problemen", antwoordde de minister toen hem gevraagd werd of hij niet aan ontslag denkt.

"Ik had kunnen weglopen, maar ik ben begonnen aan de heropbouw van Defensie. Ik heb een project opgestart en ik wil dit verderzetten", maakt de minister zich sterk.

"Beslist door vorige regering"

Deel van dat project is de vervanging van de F-16's, waarover de afgelopen dagen weer heel wat te doen is geweest. Na die heisa zegt Vandeput nu "het zal toch nooit goed zijn".  De minister vindt dat er de afgelopen jaren voldoende ruimte is geweest voor debat en dat het tijd is geworden om de F-16's te vervangen, waartoe nu een aanbestedingsprocedure loopt. 

"De vorige regering heeft al beslist dat de F-16's vervangen moeten worden. In het regeerakkoord hebben we dat opnieuw bevestigd. Op 22 december 2015 hebben we dat opnieuw bevestigd in de regering en daarna hebben we nog eens in de wet bevestigd dat de toestellen moeten worden vervangen."

Brandverzekering

De minister zegt dat hij begrijpt dat de mensen zich afvragen waarom zoveel geld moet worden uitgegeven aan nieuwe gevechtsvliegtuigen. "Ik ben me daar ten zeerste van bewust. Maar we moeten de mensen nog meer duidelijk maken dat investeren in Defensie is zoals investeren in een brandverzekering. Niemand betaalt die graag, maar als het brandt ben je blij dat je ze betaald hebt."

"We stellen vandaag vast dat Defensie zo sterk is afgebouwd, dat we ze helemaal opnieuw moeten aanpakken. Ik heb daarover een plan geschreven dat strekt over 15 jaar. Wel dat plan moet uitgevoerd worden om ervoor te zorgen dat wij ons kunnen verweren tegen terroristen", zei Vandeput ter verdediging van de miljardeninvestering.