AP2008

Verpleegkundigen in ziekenhuizen wassen beter hun handen dan artsen

Verpleegkundigen en artsen worden almaar secuurder als het gaat over een goede handhygiëne, al doen de verplegers en verpleegsters nog net iets meer hun best. Minister van Volksgezondheid De Block (Open VLD) is tevreden met die evolutie, maar vindt tegelijk dat het nog beter kan en moet. Ze wil dat elke zorgverlener een gewoonte maakt van een goede handhygiëne. Dat is belangrijk in de strijd tegen infecties.

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) organiseert al sinds 2005 campagnes om de handhygiëne in ziekenhuizen te verbeteren. En met resultaat. Bij de vorige campagne (2014-2015) lag het aantal zorgverleners dat er een goede handhygiëne op nahoudt op 71,6 procent, na de huidige campagne (2016-2017) ligt dat aantal al op 78 procent. Vergelijk dat met 2005. Toen kreeg een goede handhygiëne maar de aandacht van 49,6 procent van de artsen en verpleegkundigen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block is tevreden met de vooruitgang, maar beklemtoont dat het nog beter kan en moet. De minister, zelf arts, kent het belang van handhygiëne: “Elk jaar lopen naar schatting ruim 100.000 patiënten in het ziekenhuis een infectie op, onder meer door een gebrekkige handhygiëne bij zorgverleners. Het belang van een goede handhygiëne valt dan ook onmogelijk te overschatten.”

“Het goede nieuws is dat de sensibiliseringscampagnes van de overheid aanslaan: dankzij de laatste campagne steeg het aantal zorgverleners dat er een goede handhygiëne op nahoudt in het ziekenhuis van 71,6% naar 78%. Dat is goed, maar het kan en moet nog beter! Daarom zullen we onze “Operatie Schone Handen” blijven voortzetten, tot de patiënt kan rekenen op een perfect rapport.”

Net als in de vorige campagnes zijn ook nu de verpleegkundigen het properst: 80,4 procent heeft zich een goede handhygiëne eigen gemaakt. Op een verdienstelijke tweede plaats staan de kinesitherapeuten (78,5 procent) en de zorgkundigen (78,2 procent). De artsen klokken af op 72,9 procent, maar zij hebben wel de grootste sprong voorwaarts gemaakt in vergelijking met de vorige campagne (+12,3 procent). Bij alle zorgverleners samen was er een stijging met 7,5 procent.