CEO Paul Lembrechts (archieffoto) © VRT

VRT doet het voortaan met 6 directieleden in plaats van 7

CEO Paul Lembrechts van de VRT herschikt het directie­college van de openbare omroep. Het telt voortaan 6 leden in plaats van 7. Tegelijk gaat de VRT op zoek naar een COO.

De VRT nog slagvaardiger en efficiënter maken als Vlaamse publieke omroep: met die slagzin in het achterhoofd heeft CEO Paul Lembrechts vandaag de nieuwe structuur en samenstelling van het directiecollege aan de raad van bestuur van de openbare omroep voorgesteld.

Tot nu toe telde dat directiecollege 7 leden, Lembrechts inbegrepen. Op 18 januari kondigden 2 leden hun vertrek aan: algemeen directeur Strategie Lut Vercruysse gaf te kennen dat ze op 17 mei met pensioen gaat en algemeen directeur Technologie & Operaties Mick De Valck liet weten dat hij opnieuw als ondernemer aan de slag wil.

Intussen heeft algemeen directeur Financiën en Ondersteunende Diensten Sophie Cooreman de wens geuit na 20 jaar afscheid te nemen van de VRT om haar loopbaan een nieuwe wending te geven. Ze verlaat de openbare omroep op 30 april 2018.

Takenpakket

Doordat 3 van de 7 directieleden binnenkort vertrekken, heeft Lembrechts van de gelegenheid gebruik gemaakt om het takenpakket van het hele directiecollege onder de loep te nemen en waar nodig te herverdelen.

De CEO heeft onder meer beslist de afdeling Technologie & Operaties op te splitsen. Het luik Technologie en Innovatie komt onder leiding van de nieuwe algemeen directeur Stijn Lehaen. Hij is van opleiding industrieel en burgerlijk ingenieur elektrotechniek en begon zijn loopbaan bij de VRT in 1998. Hij neemt zijn nieuwe functie op 1 mei op.

Het luik Operaties komt dan weer onder de hoede van een Chief Operating Officer of COO. Zij of hij zal ook de Financiën voor haar of zijn rekening nemen. Deze functie is nog niet ingevuld en daarom gaat de VRT op zoek naar een geschikte kandidaat.

Over enkele maanden zal dit de samenstelling van het directiecollege van de VRT zijn:

  • Paul Lembrechts (gedelegeerd bestuurder of CEO)
  • X (algemeen directeur Operaties & Financiën of COO)
  • Peter Claes (algemeen directeur Media & Productie)
  • Hans Cockx (algemeen directeur Human Resources)
  • Stijn Lehaen (algemeen directeur Technologie & Innovatie)
  • Liesbet Vrieleman (algemeen directeur Informatie)