Werd deze vos vergiftigd?

In Werchter bij Rotselaar is bij een zwerfvuilactie een dode vos gevonden. Het dier werd teruggevonden in een plastic zak in natuurgebied "De Laekdal".

Vrijwilligers van natuurvereniging Natuurpunt waren afgelopen zaterdag al een hele namiddag zwerfvuil aan het opruimen in de straten, toen ze besloten om ook nog even in natuurgebied 'De Laekdal' vuil te gaan ruimen. Daar vonden ze een zwarte plastic zak. "Toen we die openden zagen we helaas geen zwerfvuil, maar een dode vos. Het dier had nergens een wonde, er was ook geen bloed te zien en je zag ook geen sporen van hagelschoten of een strop. Het ziet er dus naar uit dat het om gif gaat", zegt Ilse Vervloesem van Natuurpunt.

Vergiftigde eieren

 

Enkele weken geleden werd in het nabijgelegen Haachts Broek ook al een vergiftigde vos gevonden. En daar blijft het niet bij zegt Natuurpunt. "Enkele dagen geleden zag één van onze vrijwilligers nog een dode vos. Ook bij dat dier wees alles op vergiftiging. Bovendien hebben we zondag langs de Dijledijk vergiftigde eieren gevonden."

Gevaar voor volksgezondheid

 

Natuurpunt gaat de gevonden vos nu overdragen aan het Agentschap Natuur en Bos om het dier te onderzoeken. Ook zal er een klacht worden ingediend bij de politie. "Het is duidelijk dat hier actie moet ondernomen worden", zegt Ilse Vervloesem. "Vergiftigde eieren zijn niet alleen een gevaar voor wilde dieren, ook honden en katten kunnen ervan eten. En kinderen die iets vinden kunnen er ook mee spelen. Het gaat dus om een gevaar voor de volksgezondheid." Maandagavond zal het voorval alvast besproken worden op de gemeenteraad van Rotselaar.

Zo werd de dode vos gevonden in Werchter.

Foto's: Natuurpunt