Video player inladen ...

Taxichauffeurs voeren actie in Brussel: herlees het liveblog                   

In en rond Brussel voeren de taxichauffeurs hebben taxichauffeurs vandaag actie gevoerd tegen Uber.  Dit veroorzaakte veel verkeershinder in en rond de hoofdstad. Herlees hier onze updates die we gaven doorheen de dag.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Avondspits in en rond Brussel valt beter mee dan anders"

De protestactie van de taxichauffeurs lijkt weinig impact te hebben op de avondspits in en rond onze hoofdstad. "In vergelijking met andere weekdagen verloopt alles relatief kalm. In het noorden van de stad staat er weinig file, op de buitenring is het amper 20 minuten aanschuiven. En ook op de Brusselse binnenring is het op één ongeval na rustig", zegt VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman. "De meeste files staan vanavond rond Antwerpen en in Limburg. Daar is sprake van een typische regenspits, met enkele ongevallen en alle gevolgen van dien."

Vervoort wil taxiplan herzien "in overleg met de sector"

Brussels minister-president Rudi Vervoort heeft vanmiddag een delegatie van de Belgische Taxifederatie ontvangen. Vervoort vindt dat het het taxiplan in overleg met de sector en de sociale partners herzien moet worden. “Ik heb aandachtig geluisterd naar de bekommernissen en naar de woede van de taxichauffeurs. We moeten een vertrouwensklimaat zien te herstellen waarin de huidige regels gerespecteerd worden en waarin we met succes de nodige hervorming kunnen doorvoeren om de tewerkstelling in deze sector in Brussel te bestendigen,“ aldus Vervoort in een persbericht.

"Het overleg met minister-president Vervoort was positief en ik hoor dat het weinig waarschijnlijk is dat het taxiplan van minister Smet er in deze vorm zal doorkomen. Er is nog weinig steun voor het plan", stelt Pierre Steenberghen, secretaris generaal van taxifederatie GTL. "Er is geluisterd. De minister-president, die enigszins het initiatief overneemt, laat toch blijken dat er beter moet nagedacht worden."

Wegpolitie stelde vandaag bijna 100 pv's op

Bij de acties van taxichauffeurs op en rond de Brusselse ring heeft de federale wegpolitie 94 processen-verbaal (pv's) opgesteld voor inbreuken op de wegcode of voor kwaadwillige belemmering van het verkeer. Dat laat het kabinet van minister van Binnenlandse zaken Jambon (N-VA) weten. De pv's zijn onder meer opgemaakt op basis van helikopterbeelden van de federale politie. Er zijn 87 bestuurlijke en 7 gerechtelijke pv's opgemaakt. "Er is een recht op actie voeren, maar ook een recht op vrije doorgang voor wie wil werken", klinkt het op het kabinet-Jambon. "De diensten hadden de opdracht gekregen om op te treden tegen chauffeurs die over de schreef zijn gegaan."

De avondspits gaat eerder rustig van start

Verkeer rond Schumanplein komt weer op gang

Rond 16 uur, bij de start van de avondspits, trekt het verkeer rond het Schumanplein zich weer op gang. "Sinds de politie de chauffeurs kordaat en dreigend heeft aangemaand om te vertrekken, gebeurt dat ook", zegt VRT-journalist Peter Decroubele. "De politie deed ook identiteitscontroles, maar heeft niemand administratief aangehouden. Het verkeer komt stilaan op gang. Op de kleine Brusselse ring verloopt de avondspits alvast rustiger dan op andere dagen. Het lijkt erop dat veel pendelaars voor de trein hebben gekozen vandaag."

Politie komt Schumanplein ontruimen

De protesterende taxichauffeurs zijn na hun gezamenlijke mededeling rond 14 uur niet meteen vertrokken. Daarom is de politie in gevechtskledij ter plaatse gekomen om het plein alsnog te ontruimen."In de taxi's op de invalswegen naar het plein komt stilaan weer beweging. Maar het  Schumanplein zelf staat nog goed vol. En er staan aan de rand van het plein manifestanten te drummen, die met hun betoging wilden eindigen aan het Schumanplein", vertelt Decroubele. "Daarom is de politie in gevechtsuitrusting ter plaatse gekomen om de taxichauffeurs toch te doen vertrekken."

Belgische taxichauffeurs krijgen steun van buitenlandse collega's

Aan het Schumanplein staan ook veel taxi's met buitenlandse nummerplaten of vlaggen aan vastgemaakt. Onder meer Franse, Spaanse en Britse chauffeurs tonen zich hiermee solidair met hun Belgische collega's.

Taxichauffeurs herhalen klachten in speech op Schumanplein

Om iets over 14 uur hebben de protesterende taxichauffeurs op het Schumanplein een korte mededeling gehouden. "In de gietende regen hebben ze hun boodschap die al de hele dag weerklinkt, herhaald", zegt VRT-journalist Peter Decroubele. "De kern van hun betoog is dat ze zich niet laten doen, en dat ze desnoods nog een actie zullen voeren als er niets veranderd. De slogan "Smet démission" werd ook herhaaldelijk gescandeerd. Het min of meer officiële gedeelte van het protest zit erop, maar het Schumanplein staat nog steeds vol. Van de grote uittocht is nog geen sprake."

Heel wat manifestanten op het Schumanplein hebben deze banner bij

"Schumanplein volledig bezet door taxichauffeurs"

De omgeving van het Schumanplein wordt intussen volledig ingenomen door taxichauffeurs. "Er is geen doorkomen aan: enkel op de afgesproken invalswegen stromen de taxi's toe, in alle straten staan voertuigen stil", vertelt VRT-journalist Peter Decroubele ter plaatse. "Op het Schumanplein staat er een mededeling gepland. Zeker is dat Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) kop van jut wordt."

Laatste colonne taxichauffeurs onderweg naar de Europese wijk

Om iets voor 13 uur is de Brusselse ring weer volledig vrij. "De laatste colonne met tientallen taxi's, die in Wemmel voor vertraging zorgde op de binnen- én buitenring is via Laken onderweg naar de Europese wijk. Enkel aan de afrit Wemmel op de binnenring veroorzaakt die groep nog vertragingen", zegt VRT-verkeerexpert Hajo Beeckman.

"Rond Brussel is er enkel nog hinder aan de Montgomery- en Reyerstunnel. In Brussel zelf is het over het algemeen vrij rustig op de weg, omdat veel pendelaars vanmorgen voor het openbaar vervoer hebben gekozen. Het is enkel aanschuiven op de kleine ring, tussen de Hallepoort en de Troontunnel. Verschillende ingangen van de tunnels zijn dicht. En de drukke Belliardstraat wordt momenteel geblokkeerd: daar is amper één van de vijf rijstroken vrij. Die buurt is momenteel absoluut te mijden."

Video player inladen ...

"Hoe de avondspits zal verlopen, is nog niet duidelijk"

VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman over de situatie iets voor 12 uur: "De verkeershinder door de filterblokkades van de taxichauffeurs neemt stilaan af. De meeste chauffeurs zijn nu afgezakt naar de Europese wijk, aan het Schumanplein. Twee colonnes belemmeren het verkeer richting het centrum van Brussel nog: op de Binnenring rijdt er nog een groep taxi's tussen Jette en Strombeek, en ook aan de Reyers- en Montgomerytunnel loopt het verkeer nog moeilijk. Ook wie vanuit Gent of Halle naar Brussel rijdt, is nog lang onderweg. Hoe de avondspits zal verlopen, is nog niet duidelijk."

De taxi's verzamelen in de Europese wijk

Rond 11 uur nog steeds grote problemen op Kleine Ring en in Belliardstraat

"Kom met de trein naar de luchthaven"

Beelden vanop de Ring vanochtend

Video player inladen ...

Alles samengeteld staan er op de Binnenring tussen Beersel en Sint-Stevens-Woluwe 3 uur file, nu ook file op snelweg naar luchthaven

Affiches op taxi's zijn gericht aan Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A)

"In de stad heel wat problemen in zone Kunst-Wet en Belliard"

VRT-verkeersexpert geeft deze update voor de situatie rond 9 uur: "Op de snelwegen in Brussel zijn een aantal grote filterblokkades aan de gang: eentje op de Binnenring bij Anderlecht en verderop ook op de Binnenring in Machelen. In beide gevallen moet je rekening houden met anderhalf tot twee uur aanschuiven. Ook het verkeer op de E19 vanuit Antwerpen ondervindt nu al heel wat hinder. In de stad zijn nu ook al heel grote problemen ontstaan op de Kleine Ring, dat betekent vooral in de zone Kunst-Wet en Belliard, waardoor je zowel vanuit Gent als vanuit het Zuidstation heel lang moet aanschuiven. Pendelaars vanuit Limburg, op de E314 en op de E40 vanuit Leuven, ondervinden helemaal geen problemen. De oostrand van Brussel is wel goed bereikbaar met de auto maar het is dus niet aangeraden om de stad in te rijden want dan kom je ter hoogte van Schuman en de Kleine Ring in de problemen."

Dit is de situatie rond 8.30 uur: "Nu ook blokkade op E19 vanuit Antwerpen"

Vooraf werd aangekondigd dat er ook taxi's uit het buitenland zouden deelnemen aan de protestactie van de taxi's in en rond Brussel. In Vilvoorde werd alvast een Zwitserse taxi gespot.

Op de autosnelweg in Ruisbroek zijn banden in brand gestoken. De brandweer is ter plaatse en de situatie is onder controle. Het is niet duidelijk wie de banden in brand heeft gestoken.

"Enorme vertragingen van 1 tot 2 uur vanuit Gent en Halle"

"Op de grote wegen rond Brussel zijn er momenteel drie grote filterblokkades: twee op de Binnenring, eentje bij Ruisbroek en eentje bij Vilvoorde en dat leidt ondertussen tot enorme vertragingen van 1 tot 2 uur vanuit Gent en vanuit Halle", vat VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman samen. "Ook op de  E411 naar Brussel bij Jezus-Eik is er een filterblokkade. Dan hebben we de verbinding tussen Groot-Bijgaarden en het centrum van de stad via de Leopold II-tunnel. Die is volledig gesloten door actievoerende taxichauffeurs. En ook op de Kleine Ring beginnen er hier en daar problemen te ontstaan. Het blijft afgeraden om met de auto naar Brussel te rijden."

"Openbaar vervoer ondervindt nauwelijks hinder"

"Vanuit Antwerpen en Leuven nauwelijks files"

Beelden van op de Heizelvlakte vanochtend

Video player inladen ...

Eerste taxicolonnes veroorzaken heel wat hinder: een klein overzicht

De eerste taxicolonnes hebben zich omstreeks 6.30 uur in gang gezet en veroorzaken meteen al heel wat hinder. In Ruisbroek moet het verkeer nu over 1 rijstrook op de Binnenring. Het verkeer loopt erg moeizaam en er is file vanaf Halle. In Brussel zelf is de de E40 komende van Gent is volledig versperd door taxi's in de richting van de Keizer Karellaan.

Veel hinder ter hoogte van Keizer Karellaan

"Verkeer op de Ring verloopt zeer moeizaam"

Al 300 taxi's geteld rond 6.30 uur

Grote hinder verwacht in en rond Brussel

De taxichauffeurs zijn volop aan het verzamelen om later op de dag de wegen van de hoofdstad te blokkeren. Voor wie dus naar de hoofdstad wil met de auto, tram of bus, wordt het wellicht een heel onaangename dag. Volgens de Brusselse politie zijn tijdelijke belemmeringen mogelijk op de R0 zelf en op in- en uitritten van de Ring rond Brussel. Ook op de Keizer Karellaan, het Schumanplein, aan de Heizel en in de buurt van de luchthaven van Zaventem wordt ernstige verkeershinder verwacht. 

De politie raadt autobestuurders aan om via de sociale mediakanalen van MIVB, TEC, De Lijn, NMBS en het Twitteraccount @zpz--polbru van de politie de situatie op te volgen.