Van links naar rechts: Monica Lewinsky, Kay Summersby en Lucy Mercer

Eerdere (vermeende) scheve schaatsen die het Witte Huis overschaduwden

De 39-jarige Stephanie Clifford, beter bekend als pornoster Stormy Daniels, legt de Amerikaanse president Donald Trump het vuur aan de schenen met haar verklaringen over een verhouding in 2006. In het jaar dat Melanie Trump beviel van hun zoon Barron. Het is zeker niet de eerste keer dat - al dan niet vermeende - affaires de kop opsteken in het Witte Huis. We sommen er enkele bekende en minder bekende op:

Monica Lewinsky

Wellicht de meest bekende stagiaire ooit in de jaren 90: Monica Lewinsky. Toen president Bill Clinton door een andere vrouw, Paula Jones, van aanranding werd beschuldigd, werd ook Lewinsky verhoord en kwam het een en ander aan het licht. De toen 22-jarige Lewinsky had seksuele betrekkingen met Clinton. De president ontkende eerst in alle toonaarden ("I did not have sexual relations with that woman"), om daarna schoorvoetend te bekennen dat hij een "ongepaste relatie had gehad met juffrouw Lewinsky". De bewijslast was dan ook onverbiddelijk: spermavlekken op een jurk van Lewinsky.

Het huwelijk van Bill en Hillary Clinton hield ondanks de affaire stand. Lewinsky zelf ging járen gebukt onder de publieke vernedering, omdat seksuele details waren uitgelekt en breed uitgesmeerd in de pers. Ze verhuisde naar Londen om de anonimiteit op te zoeken. Lewinsky treedt tegenwoordig op de voorgrond als boegbeeld voor slachtoffers van "internet shaming" en geeft lezingen.

Archieffoto: Clinton en Lewinsky in november 1996. AP1996

Marilyn Monroe, Mimi Alford

Over John Fitzgerald Kennedy zijn de geruchten over vrouwelijk schoon ontelbaar. Of om het met een citaat van Amerikakenner Björn Soenens te zeggen: "De man deed testosterongewijs waar hij zin in had." Kennedy gold als een glamourboy. Zijn bekendste scheve schaats zal die met actrice Marilyn Monroe (die hij deelde met broer Bobby) zijn. Memorabel blijft Monroe die in 1962 met zwoele stem "Happy birthday, mister president" zingt voor JFK. First lady Jackie Kennedy kneep bij elk schandaal telkens publiekelijk een oogje toe.  

Mimi Alford werd vier maanden voor haar stage begon, uitgenodigd in het Witte Huis voor een rondleiding. We schrijven eveneens 1962. Het was het begin van een 18 maanden durende affaire met John F. Kennedy. Zes jaar geleden schreef Alford haar avonturen neer in "Once upon a secret". Of ze spijt had? "Ik voel me schuldig over het feit dat ik me niet schuldig voelde tegenover Mrs. Kennedy", klinkt het.

Sally Hemings (1773-1835)

Sally Hemings was niet alleen de slavin, maar zou ook de minnares geweest zijn van Thomas Jefferson. Ze kregen zes kinderen samen. Over de term "minnares" is in dit geval heel wat te doen. "Ze was zijn bezit en hij verkrachtte haar", zeggen historici. Jefferson verleende haar ook nooit enige vrijheid. Toen zijn vrouw Martha stierf in 1782 als gevolg van complicaties bij een geboorte, zwoer hij nooit meer te huwen. Wat de speculatie omtrent Hemings stimuleerde.

Kay Summersby

Kay Summersby was de persoonlijke chauffeur en assistente van Dwight Eisenhower. Tijdens het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog zouden de twee geliefden geweest zijn. In 1976 spreekt Summersby in haar memoires over een "passionele doch frusterende relatie".  Ze kusten en hielden elkaars hand vast. Verder ging het evenwel niet. Zowel Eisenhower als Summersby waren getrouwd. Eisenhowers zoon John liet in de jaren 70 optekenen dat zijn vader wel degelijk een scheiding overwoog.

Kay Summersby in het Pentagon. AP1945

Lucy Mercer

Franklin Roosevelt huwde in 1905 met Eleanor, maar zijn hart lag blijkbaar elders. In 1918 ontdekte Eleanor brieven tussen haar man en zijn assistente Lucy Mercer. Roosevelt vreesde voor zijn politieke carrière en vroeg om getrouwd te blijven. In ruil zou hij voortaan Mercer mijden. Maar hij hield zich niet aan die belofte. Zo was Mercer erbij toen Roosevelt overleed in 1945.    

Getty Images