AP2002

Amerikaanse auteur Jacqueline Woodson wint Astrid Lindgren-prijs

De Amerikaanse schrijfster Jacqueline Woodson krijgt dit jaar de Astrid Lindgren-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Dat meldt de jury in Stockholm.

"Jacqueline Woodson introduceert ons bij veerkrachtige jonge mensen die vechten om een plaats te vinden waar ze hun levens kunnen uitbouwen", zo motiveert de jury haar beslissing. Woodson schreef ongeveer 30 boeken. Haar autobiografische roman "Brown girl dreaming" uit 2014 is hooggewaardeerd.

De "Astrid Lindgren Memorial Award" is in 2002 door de Zweedse regering in het leven geroepen. De prijs herinnert aan de schrijfster van "Pippi Langkous" en "Michiel van de Hazelhoeve". De winnaar krijgt 5 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 500.000 euro). Dat is wereldwijd het hoogste bedrag voor een onderscheiding van deze aard.

In België waren illustrator Carll Cneut, schrijfsters Anne Herbauts en Marie Wabbes en de schrijvers Bart Moeyaert, Rascal en Klaas Verplancke genomineerd, zo staat op de website van de prijs.