Video player inladen ...

Bancontact Company wil fuseren met Payconiq

Betaalsysteem Bancontact wil fuseren met betaalapp Payconiq. Dat melden Bancontact Company en Payconiq Belgium. Voor het einde van het tweede kwartaal moet de fusie rond zijn. Voorlopig blijven de twee bestaande betaalapps beschikbaar.

De fusie wordt later op dag toegelicht op een persconferentie, maar het gemeenschappelijk persbericht is duidelijk: Bancontact Company en betaalapp Payconiq willen fuseren. De aandeelhouders van Bancontact Company en Payconiq Belgium tekenden daarover gisteren een werkovereenkomst.

De realisatie van de fusie staat gepland voor einde tweede kwartaal van dit jaar. Het nieuwe Belgische bedrijf zal nieuwe innovatieve producten voor zowel binnenlandse als Europese betalingen aanbieden, zoals een eengemaakte betaalapp 'Payconiq by Bancontact'. Voorlopig blijven de twee bestaande betaalapps (Bancontact-app en Payconiq-app) beschikbaar. De vertrouwde Bancontact-kaart blijft gewoon verder bestaan, zowel online als in de fysieke winkel. De Bancontact-kaart verandert ook niet van naam.

Het is belangrijk om vanuit België een pioniersrol te blijven spelen in het Europese betaallandschap

Michel Anseeuw, voorzitter raad van bestuur Bancontact

"Het nieuwe Belgische bedrijf zal nieuwe innovatieve producten voor zowel binnenlandse als Europese betalingen aanbieden, zoals een eengemaakte betaalapp 'Payconiq by Bancontact'", klinkt het bij Bancontact en Payconiq.

Michael Anseeuw, voorzitter van de raad van bestuur van Bancontact Company: "Het is belangrijk om vanuit België een pioniersrol te blijven spelen in het Europese betaallandschap. De opportuniteiten zijn enorm. Dat vraagt om een bundeling van expertise en talent."

Wordt mobiel betalen het nieuwe normaal?

Betalen met een smartphone wint steeds meer aan terrein. Het "Grote Bancontact Betaalonderzoek 2017", dat Bancontact Company in november 2017 voorstelde, gaf al aan dat de manier waarop we betalen op een kantelpunt staat. Twee op de drie Belgen hebben nog zelden cash geld op zak. 29% van de bevraagden denkt zelfs dat er over tien jaar geen cash meer zal bestaan.

Op 16 maart 2018 stelde Payconiq op zijn beurt de resultaten van de Payconiq-barometer mobiel betalen voor. 91% van de bevraagden gaf aan het komende jaar zeker met de smartphone te zullen betalen. Zes op de tien respondenten zouden het liefst altijd en overal mobiel betalen, en hopen dat handelaars en overheden snel een inhaalbeweging maken om hieraan tegemoet te komen.