Belangenconflict over onbelast bijverdienen leidt niet tot doorbraak, Senaat komt nu aan zet

Het belangenconflict dat de Franse Gemeenschapscommissie in Brussel (Cocof) in januari had ingeroepen tegen het maandelijks 500 euro onbelast bijverdienen verhuist naar de Senaat. De Kamer heeft het conflict niet kunnen uitklaren. In de praktijk betekent dit nog eens minstens 30 dagen uitstel voor deze maatregel van de federale regering. 

"Wij hadden 60 dagen om tot een vergelijk te komen, maar dat is niet gelukt", zegt Kamerlid Stefaan Vercamer (CD&V) aan VRT NWS. "De Senaat heeft nu 30 dagen om tot een vergelijk te komen. Mocht dat niet lukken, komt er nog eens een overlegcomité samen, dat ook nog eens 30 dagen heeft."

Als er dan nog geen overeenstemming is, is het laatste woord voor de Kamer. "Dat betekent dat het voorstel uiterlijk net voor het zomerreces zal worden goedgekeurd", zegt Vercamer.

De maatregel over 500 euro onbelast bijverdienen is vorig jaar door de federale regering goedgekeurd, als onderdeel van het Zomerakoord. Maar minister-president Rudy Demotte (PS) van de Franse Gemeenschap wrong tegen omdat hij negatieve gevolgen vreest op verschillende domeinen waarvoor de deelstaten bevoegd zijn. Demotte liet via de Cocof een belangenconflict indienen.