Video player inladen ...

België wijst 1 Russische diplomaat het land uit

De Belgische regering gaat de toelating van een Russische diplomaat intrekken. Dat heeft het kernkabinet zonet beslist. 

Gisteren al beslisten verschillende Europese landen, de Verenigde Staten en Canada om tientallen Russische diplomaten naar huis te sturen. Ze deden dat omdat ze menen dat Rusland een aandeel heeft in de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal in het Verenigd Koninkrijk.

Ons land volgde die beslissing aanvankelijk niet om "de lijnen met Moskou open te houden", maar gaat nu toch de accreditatie van 1 Russische diplomaat intrekken. Dat hebben premier Charles Michel (MR) en zijn vicepremiers beslist.

"Maatregel volledig gerechtvaardigd"

"Na overleg met de lidstaten van de Europese Unie en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie heeft België besloten een diplomatiek medewerker van de bij het Koninkrijk België geaccrediteerde Russische missie terug te sturen", laat Michel weten in een persmededeling.

"Gezien de ernst van de gebeurtenissen in Salisbury en de grote waarschijnlijkheid dat Rusland bij deze aanval betrokken was, zijn wij van mening dat deze maatregel volledig gerechtvaardigd is. De Russische ambassadeur wordt binnen de 48 uur van deze beslissing in kennis gesteld. De betrokkene zal 14 dagen tijd krijgen om het grondgebied te verlaten."

Nog volgens Michel blijft ons land pleiten voor "een open en franke dialoog met Rusland over onderwerpen van gemeenschappelijk belang".  "België vraagt dat volledige klaarheid wordt geschapen in deze zaak en roept op om het Verdrag inzake chemische wapens na te leven", luidt het nog.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) noemt de Belgische beslissing een "uiting van solidariteit met onze partners binnen de Europese Unie en de NAVO. (zie video hieronder)

Video player inladen ...