België zet voorlopig nog geen Russen uit: "Wij zijn de hoofdzetel van de EU en de NAVO"

Ons land zal voorlopig geen Russische diplomaten het land uit zetten. Verschillende andere Europese landen doen dat wel omdat Europa van mening is dat Rusland heeft geprobeerd om een ex-spion te vermoorden in het Verenigd Koninkrijk. "België is de hoofdzetel van de EU en van de NAVO, dat is een belangrijk verschil met de andere Europese landen", zegt premier Charles Michel (MR). Daarom moet ons land extra omzichtig met de diplomatieke crisis omspringen. Er is bijkomende informatie gevraagd aan de NAVO en de EU over de mogelijke impact van Belgische sancties. Die informatie zou er in de loop van de middag nog komen.

In België zijn er niet enkel Russische ambassadeurs actief om diplomatieke relaties te onderhouden met België. Er zijn ook aparte ambassadeurs die Rusland vertegenwoordigen bij de Europese Unie en bij de NAVO. "We moeten daarom de mogelijke gevolgen extra grondig bekijken", aldus Michel.

Ons land heeft daarom bijkomende informatie gevraagd aan de EU en de NAVO over mogelijke sancties tegen Rusland. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zou dat rapport waarschijnlijk vandaag nog krijgen.

Michel benadrukt dat hij een van de eerste Europese leiders was die de moordpoging in het Verenigd Koninkrijk veroordeeld hebben. Daarnaast herhaalt Michel dat het "voorbarig" is om nu al uitspraken te doen over een mogelijke aanwezigheid op het WK voetbal. "We zullen later bekijken wat we zullen doen." Het Verenigd Koninkrijk liet al weten geen hooggeplaatsten naar het WK in Rusland te sturen.

"Het is goed om diplomatieke kanalen open te houden, zelfs met landen waarmee we van mening verschillen", klinkt het nog bij Michel.

Tegenmaatregelen zouden België harder treffen

Heel wat andere Europese landen hebben wel al Russische diplomaten de toegang tot hun land ontzegd. Maar er is volgens de premier één belangrijk verschil.

Rusland zal waarschijnlijk tegenmaatregelen nemen en ook Europese diplomaten het land uit zetten. "België heeft een veel kleiner netwerk aan diplomatiek personeel in het buitenland", aldus Michel. Tegenmaatregelen zouden ons land dus veel harder treffen.