geert.roels@ugent.be

Boekentoren in Gent straalt met nieuwe "kroon"

In Gent is de uitwendige renovatie van de belvedère van de Boekentoren voltooid. De voorbije dagen zijn de stellingen rond de top van het bouwwerk weggenomen en is de gloednieuwe "kroon" verschenen.

Wie de afgelopen dagen in het centrum van Gent omhoog heeft gekeken, is het vast opgevallen: de top van de Boekentoren is opnieuw zichtbaar én heeft een prachtige nieuwe "kroon" gekregen. Daarmee heeft de renovatie van het beroemde bouwwerk van Henry Van de Velde uit de jaren 30 een nieuwe klip genomen.

1 mei 2016 (voor) en 23 maart 2018 (na), Tom Coupez (Boekentoren Bouwblog)

"Vorige week woensdag is de aannemer gestart met het weghalen van de stellingen", vertelt Tineke De Backer aan VRT NWS. Zij volgt het project op in naam van de UGent die in deze de bouwheer is. "De buitenkant van de kroon en de belvedère is helemaal afgewerkt. Zo is alle schrijnwerk en zijn alle terrassen vernieuwd."

Tineke De Backer (Boekentoren Bouwblog)

Voor de renovatie was het schrijnwerk wit, nu is het zwart. "De ramen die iedereen kende, waren niet meer de originele die Van de Velde had ontworpen. Ergens aan het einde van de jaren 50 of het begin van de jaren 60 zijn ze vervangen. Het nieuwe schrijnwerk is van staal en sluit veel nauwer bij de oorspronkelijke ramen aan."

Geert Roels (Boekentoren Bouwblog) geert.roels@ugent.be

"Vanaf vrijdag verwijdert de aannemer nog meer stellingen tot ongeveer halfweg de toren. Die mist nu nog zijn buitenste schil want die is weggehaald in het kader van de renovatie. De toren zal dus gehavend lijken, maar vanaf april begint de aannemer met het aanbrengen van een nieuwe schil waardoor de toren zijn definitieve uitzicht krijgt."

Geert Roels (Boekentoren Bouwblog) geert.roels@ugent.be

"In augustus starten de werkzaamheden aan het interieur van de universiteitsbibliotheek. In een eerste fase zal de aannemer de laagbouw aanpakken, de toren en de belvedère komen pas later aan de beurt. De toren krijgt onder meer een publiekslift die de belvedère meer toegankelijk voor het publiek moet maken."

Geert Roels (Boekentoren Bouwblog) geert.roels@ugent.be