Reporters

Chronische darmpatiënten willen 'toiletpas' wettelijk afdwingen

Patiënten met een chronische darmaandoening krijgen nog te vaak het deksel op de neus wanneer ze in winkels of horecazaken toelating vragen om naar het toilet te gaan. Nochtans bestaat er al zo'n 30 jaar een 'toiletpas' die dat allemaal makkelijker zou moeten maken. Maar patiëntenverenigingen klagen aan dat de toiletpas nog te weinig bekend is in ons land.

Dringend naar het toilet moeten maar daar geen toelating voor krijgen. Voor de meeste mensen zonder twijfel een ongemakkelijke situatie, maar voor patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa eerder een drama. Deze twee chronische darmaandoeningen kunnen namelijk hevige buikkrampen en acute diarree veroorzaken, en dan wordt een snel toiletbezoek écht noodzakelijk. In 1987 werd daarom de 'toiletpas' in het leven geroepen.

De toiletpas zou mensen met chronische darmaandoeningen toegang moeten verlenen tot alle toiletten in de buurt. Maar het pasje heeft geen enkele dwingende kracht waardoor uitbaters en hun personeel vaak niet geneigd zijn om erop in te gaan.  En de video hieronder lijkt dat te bewijzen: via een verborgen camera brengen een aantal darmpatiënten in beeld hoe moeilijk het is om in nood toegang te krijgen tot een toilet. 

Inge Vandelannoote van de Vlaamse patiëntenvereniging CCV-vzw reageert verontwaardigd op deze beelden: "Zelfs wanneer de dames hun situatie duidelijk uitleggen en hun toiletpas tonen, stuiten ze op een muur van onbegrip". Daarom lanceren de patiëntenverenigingen vandaag een petitie om de medische toiletpas wettelijk afdwingbaar te maken. “Het zou een signaal zijn dat de situatie van patiënten ernstig wordt genomen”.

Vandaag werd de petitie al door meer dan 2500 mensen ondertekend. Ook Horeca Vlaanderen en het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia staan achter het initiatief. En ook vanuit politieke hoek kwamen er al reacties. Zo liet Wouter Beke (CD&V) via Twitter weten dat hij meer aandacht wil voor de vervelende aandoening.