Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

CNN: “Facebook-baas Zuckerberg wil getuigen voor het Amerikaanse Congres"

Facebook-baas Mark Zuckerberg zou beslist hebben dat hij zal getuigen voor het Amerikaans Congres. Dit naar aanleiding van het schandaal rond misbruik van gebruikersdata. Dat heeft CNN althans gemeld. Zuckerberg had eerder vandaag nog geweigerd om uitleg te komen geven aan het Britse parlement over de zaak.

De baas van Facebook Mark Zuckerberg heeft in een interview aan CNN gezegd dat hij zal getuigen voor het Amerikaanse Congres over het schandaal rond misbruik van gebruikersdata, als hij daarvoor de juiste persoon zou zijn. "We willen de persoon naar het Congres sturen die het meeste kennis heeft over wat het Congres wil weten. Als ik die persoon ben, dan ga ik graag."

Bronnen binnen Facebook geven aan dat de druk om te getuigen enorm groot is en dat Zuckerberg zich heeft neergelegd bij het feit dat hij zal moeten getuigen. Facebook is momenteel een strategie aan het uittekenen voor die getuigenis. 

We willen de persoon naar het Congres sturen die het meeste kennis heeft over wat het Congres wil weten. Als ik die persoon ben, ga ik graag.

Mark Zuckerberg

Het Amerikaanse Congres wil dat Facebook uitleg komt geven naar aanleiding van de verhalen rond het bedrijf Cambridge Analytica. Het bedrijf dat voor Donald Trumps campagne werkte, had toegang tot de persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers. Die gegevens zouden onrechtmatig ingezet zijn in de verkiezingsstrijd van de huidige Amerikaanse president.

"Meer druk op Google en Twitter"

Bronnen binnen Facebook geloven dat de bereidheid van Zuckerberg om te getuigen ook de CEO van Google, Sundar Pichai en de CEO van Twitter, Jack Dorsey extra onder druk zal zetten om te getuigen. Want alle drie de CEO’s kregen een officiële uitnodiging voor de hoorzitting over gegevensprivacy op 10 april.

De baas van Facebook werd ook gevraagd om uitleg te komen geven in het Britse parlement, die vraag weigerde hij. Zuckerberg zou naar Groot-Brittannië twee afgevaardigden sturen. Als Zuckerberg officeel toezegt op het verzoek om te getuigen, samen met de CEO’s van Google en Twitter betekent dit de rechtszaak tegen de grote CEO’s niet in Londen, maar in Washington zal worden gevoerd.