Video player inladen ...

De mysterieuze trein van Kim Jong-un

Met een speciale gepantserde trein reisde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un mogelijk naar de Chinese hoofdstad Peking. Hij zou er de banden aanhalen met bondgenoot China, in de aanloop naar de topontmoeting met de Amerikaanse president Trump. Maar de trein zelf blijkt minstens even mysterieus als zijn belangrijkste passagier.

Officieel is het nog altijd niet, en ook de Chinese autoriteiten houden de lippen stijf op elkaar. Maar verschillende gezaghebbende bronnen zijn er zeker van: het was niet zijn zus, maar wel degelijk Kim Jong-un zelf die de trein nam vanuit Pyongyang richting Peking. Op zich al historisch, want nooit eerder heeft de Noord-Koreaanse leider zijn land verlaten sinds hij terugkeerde uit Zwitserland en in 2011 zijn vader opvolgde.

De trein kwam maandagnamiddag onder strenge bewaking het centraal-station van Peking binnengerold, en vertrok alweer op dinsdag. Echt lang was de trein er niet, maar wel lang genoeg om heel wat ophef te veroorzaken.

Chinese internetgebruikers stuiten op censuur wanneer ze zoektermen intikken die iets te maken hebben met Kim Jong-un.

"Dikkie de Derde"

Vooral de timing is opvallend, kort voor een historische ontmoeting tussen Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon en later dit voorjaar mogelijk ook met de Amerikaanse president Donald Trump. Tussen China en Noord-Korea verliep het de laatste jaren wat stroever dan vroeger, zeker sinds Kim Jong-un zijn experimenten met raketten en nucleaire wapens opvoerde.

Op Chinese videobeelden zijn minstens 21 wagons te zien, allemaal in het groen geschilderd. De vensters zijn geblindeerd. Vervolgens werden limousines aangevoerd, die begeleid door een indrukwekkende motorescorte en met loeiende sirenes de stad introkken.

Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje. Chinese internetgebruikers die op het internet meer uitleg zochten botsten echter op censuur. Zeker toen ze zijn favoriete bijnaam "Dikkie de Derde" als zoekterm intikten. Bevestigde dit de aanwezigheid van Kim Jong-un in China?

Tot de tanden gewapend

Over de trein zelf doen veel wilde verhalen de ronde. Wat wel zou kloppen is dat er telkens drie treinen tegelijk uitrijden wanneer de Noord-Koreaanse leider zich erin verplaatst:

  1. Een verkenningstrein die voorop rijdt, tot de tanden gewapend met 100 veiligheidsagenten die alle stopplaatsen uitkammen op zoek naar explosieven en ander gevaar. Bovendien cirkelen militaire helikopters en verkenningsvliegtuigen boven de trein.
  2. Een trein voor het staatshoofd, volledig uitgerust als een rijdend paleis. Compleet met luxeuze slaapkamers en badkamers. Tijdens vorige treinreizen mocht er een cameraploeg mee van de Noord-Koreaanse televisie, waardoor we af en toe een glimp van binnen konden opvangen. In 2015 dook er een video op van Kim Jong-un die vergadert aan een grote witte tafel in de trein, uitgerust met flatscreens en satelliettelefoon. Beelden uit 2004 tonen hoe vader Kim Jong-il zetelt in een brede fauteuil. Of geniet van een uitgebreid banket. Of van enkele danseressen. Alleen de mooiste dames mochten aan boord van de trein.
  3. Een trein vol lijfwachten en bevoorrading. Kisten met levende kreeften en de beste Franse wijn bijvoorbeeld. De Rus Konstantin Pulikovski mocht ooit meereizen en beschreef in zijn memoires hoe Kim Jong-il eiste dat er op de reis door Siberië verse delicatessen aan boord werden gebracht. Vanuit Parijs werden exclusieve wijnen overgevlogen. Ook zijn zoon Kim Jong-un moet niet onderdoen voor zijn dure smaak: hij is naar verluidt verlekkerd op Zwitserse kazen, champagne en cognac.

Vliegangst

De vertegenwoordigers van de Kim-dynastie moeten op hun hoede zijn voor aanslagen en zijn daarom nooit een fan geweest van vliegtuigen. Vooral Kim Jong-il stond bekend om zijn vliegangst, vandaar dat hij een fervent treinreiziger was. In 2005 maakte hij bijvoorbeeld 125 treinritten.

 

Niet alleen de veiligheidsagenten gaven hem een beter gevoel van veiligheid. Elke wagon is ook bestand tegen kogels. Door het kogelwerend staal weegt de trein dan ook gigantisch veel, waardoor hij amper 60 kilometer per uur kan halen.

Pas bevestiging van het bezoek wanneer Kim Jong-un weer veilig en wel terug in Pyongyang zit.

Speciaal voor deze treinen werden ook twintig privéstations gebouwd. Telkens wanneer de trein een station nadert valt de stroom uit op de andere sporen, zodat geen enkele trein kan bewegen.

Om te weten of het nu echt Kim Jong-un was die China heeft bezocht moeten we nog even geduld uitoefenen. In het verleden werden de uitstapjes met de mysterieuze trein pas bevestigd van zodra hij weer veilig en wel was aangekomen in de hoofdstad Pyongyang. 

Video player inladen ...