Video player inladen ...

Duizenden burgers protesteren na brand in winkelcentrum Siberië

In het Russische Kemerovo zijn vandaag duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren na de brand van afgelopen zondag in het winkelcentrum. Daarbij kwamen 64 mensen om het leven, onder wie 41 kinderen. De betogers eisen dat er een diepgaand onderzoek zal worden gevoerd.  

De boze inwoners van Kemerovo verzamelden voor het regionale overheidsgebouw. Enkelen onder hen namen het woord en beschuldigden de autoriteiten ervan dat ze de ware omvang van de tragedie willen verstoppen. Zo geloven ze niet dat er 'slechts' 64 doden zouden zijn, omdat het volledige cinemacomplex op de bovenste verdieping afbrandde. Daar bevonden zich op het moment van de brand veel kinderen.

De burgemeester van Kemerovo riep de betogers op enkele afgevaardigden te selecteren. Zij zullen binnengelaten worden in het mortuarium. Zo willen de lokale autoriteiten aantonen dat ze de waarheid spraken over het aantal slachtoffers.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Het protest is gedeeltelijk ontstaan na de lauwe reacties van de autoriteiten op de tragedie. De lokale gouverneur heeft noch de plaats van de brand bezocht, noch de families van de slachtoffers ontmoet en president Poetin kondigde geen periode van nationale rouw af. Ondertussen heeft het Kremlin laten weten dat er morgen toch een dag van nationale rouw zal zijn.  

Onder de betogers heerst veel frustratie, omdat de ernst van de tragedie niet erkend lijkt te worden. Een man die zijn volledige gezin verloor in de brand, werd bijvoorbeeld door de vice-gouverneur beschuldigd van een PR-actie. 

Poetin bezocht eerder vandaag de plaats van de tragedie. Hij legde bloemen neer aan een plein, zorgvuldig van de massa afgeschermd door zijn lijfwachten. Hij had geen contact met de protesteerders. Vervolgens trok Poetin naar een plaatselijk ziekenhuis om de gewonden een bezoekje te brengen. Het hoge dodental is volgens hem te wijten aan "criminele nalatigheid en slordigheid." Hij voegde eraan toe dat de verantwoordelijken hard zullen worden gestraft.

(lees voort onder de foto's)

Opgesloten

Zondag brak rond 17 uur plaatselijke tijd brand uit in het Winterkers-winkelcentrum in Kemerovo, een Siberische stad op zo'n 3.500 km van Moskou. Omdat het de eerste dag van de vakantie was, waren veel ouders met kinderen aanwezig. De brand begon op de bovenste verdieping van het winkelcentrum, waar zich ook het cinemacomplex bevond.

Hoe de brand is kunnen ontstaan, is nog niet geweten. Onderzoek moet uitsluitsel geven. De onderzoekers vermoeden dat de brand uitbrak in de trampolineruimte, waar iemand met een aansteker schuimkubussen in brand heeft gestoken. 

Dat er zoveel slachtoffers zijn kunnen vallen, is volgens onderzoek te wijten aan "grove inbreuken" op de veiligheidsprocedures. Zo blijkt dat de nooduitgangen geblokkeerd waren en een veiligheidsagent om onbekende reden het alarmsysteem had uitgeschakeld, nadat hij had gemerkt dat er brand was uitgebroken. Daardoor konden de mensen niet tijdig verwittigd worden. 64 mensen kwamen om het leven, waarvan 41 kinderen.

"We branden, ik hou van jullie"

Vanuit het winkelcentrum konden sommige opgesloten mensen nog enkele sms'jes versturen naar hun geliefden. Zo ook Maria Moroz. Zij stuurde vanuit het brandende winkelcentrum "We branden. Ik hou van jullie, allemaal." Ze overleed aan haar verwondingen in het ziekenhuis.