Video player inladen...

Precies 100 jaar geleden: 15 kinderen en 1 volwassene komen om na spelletje met obus

27 maart is in Nieuwenhove bij Waregem sowieso een speciale dag, maar vandaag nog een beetje meer. Het is namelijk precies 100 jaar geleden dat er een drama gebeurde dat de kleine gemeenschap letterlijk en figuurlijk dooreenschudde. De kleine Adolf Vandeputte, 11 jaar, had een niet-ontplofte Duitse granaat gevonden en wou ze aan zijn vriendjes laten zien.  En toen liep het vreselijk fout.

Enkele akkers in Nieuwenhove, bij Waregem, werden tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt als oefenterrein voor Duitse schutters. Op 26 maart 1918 vond Adolf Vandeputte tijdens een zoektocht naar paardenmest een niet-ontplofte granaat van het kaliber 75 mm. Hij nam het springtuig mee en verborg het naast de Gaverbeek, vlakbij een brug, met de bedoeling de obus 's anderendaags aan zijn vriendjes te tonen.

Spanning na schooltijd

's Anderendaags vertelde Adolf op school over zijn vondst en na schooltijd trok hij met een groepje lagereschoolkinderen naar de brug over de Gaverbeek, waar hij de obus had verborgen (enkele kinderen konden niet mee, omdat ze moest nablijven van de meester. Die straf zou hun leven redden). Terwijl de groep de bom aan het bekijken was, riep een volwassene die langskwam hen toe dat dat geen speelgoed was en dat ze de bom moesten weggooien. De kinderen gooiden de bom daarop weg, maar ze raakte per ongeluk de arduinen boord van de brug en ontplofte.

Bidprentje en lijkrede. Bron: stad Waregem
Begrafenis van de kinderen. Bron: stad Waregem

Bijzonder zware balans voor een kleine gemeenschap

De ravage na de ontploffing was groot, en in de paniek duurde het vrij lang om de gewonde kinderen weg te krijgen van de site. Op de dag van de ontploffing zelf stierven 6 kinderen, 's anderendaags nog eens 6, en later nog eens 3. Ook de volwassene die hen had proberen te waarschuwen, een man van 23, overleed. Trieste totaalbalans: 16 doden. De begrafenis van de 14 eerste slachtoffers vond plaats in de hoofdkerk van Waregem, en bracht een enorme massa op de been.

Een nieuw monument

Het verhaal wordt tot vandaag verteld in Nieuwenhove, en vanmiddag, om 16 uur, precies 100 jaar na de ontploffing van de obus, is een nieuw herdenkingsmonument onthuld, in het bijzijn van de kinderen van de lagere school van Nieuwenhove van vandaag, want de 15 kinderen die toen het leven lieten waren ongeveer net zo oud als zij nu.

Tekst van de lijkrede door de hoofdonderwijzer op de begrafenis van de kinderen. Bron: stad Waregem
Tekst van de lijkrede door de hoofdonderwijzer op de begrafenis van de kinderen. Bron: stad Waregem
Tekst van de lijkrede door de hoofdonderwijzer op de begrafenis van de kinderen. Bron: stad Waregem

Meest gelezen