Flixbus gaat via een achterpoortje concurrentie aan met De Lijn en NMBS

Lagekostenbusmaatschappij Flixbus gaat de concurrentie aan met het openbaar vervoer in België. Voorlopig hebben de bestaande vervoersmaatschappijen De Lijn en NMBS nog een monopolie, maar Flixbus heeft een manier gevonden om de markt (een beetje) open te breken. Daardoor kan u vanaf eind april tussen verschillende steden reizen met de langeafstandsbus.

Reizigers vervoeren binnen België was tot nu toe enkel weggelegd voor de openbare vervoersmaatschappijen.  Maar privémaatschappij Flixbus heeft het nu toch geflikt. Flixbus is al drie jaar actief in ons land. Net als Ouibus, Megabus, Eurolines bieden ze internationale busverbindingen aan. Ze hebben een paar haltes in ons land en brengen je tegen een scherpe prijs naar Parijs, Amsterdam of München. 

En net daar vond Flixbus een opening. Want een bus van Amsterdam naar Parijs, stopt in Antwerpen en Brussel. In principe kan iemand dus van Antwerpen naar Brussel meerijden. Maar zo simpel lag het niet. Flixbus heeft uiteindelijk rit per rit toestemming moeten vragen aan de overheid. Die op haar beurt met alle betrokken partijen samen ging zitten. 

Sommige ritten zijn nu goedgekeurd, zoals een rit van Gent naar Brussel of Oostende naar Hasselt. Op andere lijnen zoals van Leuven naar Brussel of Brugge naar Gent mag het niet.

Flixbus gaat er prat op dat ze veel goedkoper zijn dan de trein: voor een ritje van Antwerpen naar Brussel betaal je 4,99 euro met hun bus, voor een treinticket op dat traject leg je 7,70 euro neer.

Concurrentie voor de NMBS?

"Het houdt ons scherp", reageren ze bij de NMBS, "maar we hebben het volste vertrouwen in onze sterktes. Een bus moet over de weg en staat dus mee in de file. Daar heeft de trein geen last van. Alvast in de spits hebben wij dus een belangrijk voordeel."

"En wat de prijs betreft: we hebben de laatste jaren enorm geïnvesteerd in aantrekkelijke formules, denk maar aan weekendbiljets, tienrittenkaarten, abonnementsformules ... Het is nog maar de vraag of verplaatsingen met zo'n langeafstandsbus echt goedkoper zijn. Bovendien rijdt de Flixbus een zeer beperkt aantal ritten. De trein heeft een veel grotere regelmaat. Zo rijdt er op de drukke lijnen om het kwartier een trein van en naar Brussel."