Gentse coalitiepartners kibbelen over toekomst: kartel sluit PVDA niet uit, Open VLD heeft wel oren naar N-VA

In Gent lijken het kartel SP.A-Groen en coalitiepartner Open VLD niet op dezelfde lijn te zitten over de coalitievorming na de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is gebleken tijdens een lijsttrekkersdebat georganiseerd door Politeia, de studentenkring van de Gentse faculteit politieke en sociale wetenschappen. VRT NWS-Wetstraatjournalist Bart Verhulst modereerde het debat.

De verkiezingen naderen en de kieskoorts stijgt, zeker in Gent. Daar komt de huidige coalitie van SP.A, Groen en Open VLD steeds meer onder druk te staan. Dat bleek tijdens het debat eens te meer toen het ging over wie met wie in zee wil gaan na de stembusgang.

Opvallend was dat Elke Decruyenaere (Groen) samenwerking met de PVDA niet wilde uitsluiten. "Ik denk dat dit een ander verhaal is dan extreemrechts", zegt ze, hoewel ze ook niet laaiend enthousiast klinkt. "Het zou minder evident zijn omdat ik ook voor een breed draagvlak wil gaan."

Haar kopman en kandidaat-burgemeester Rudy Coddens (SP.A) spreekt haar niet tegen, maar staat ook niet echt te popelen om met de PVDA in zee te gaan. "Wij gaan op dit moment met SP.A en Groen voor het meest progressieve verhaal en een werkbaar verhaal. (...) Ik stel vast dat ik een aantal analyses van de PVDA deel, maar hun oplossingen deel ik niet."

Voor Mathias Declercq (Open VLD), die ook burgemeester wil worden,  kan dit niet. "Het kartel sluit de PVDA niet uit. Hou u vast aan uw bretellen: een verwittigd Gentenaar is er drie waard." Daarop reageerde Decruyenaere dan weer fel. "Er staat veel op het spel. Mathias, wij stellen vast dat jij de N-VA niet uitsluit. Het gaat hier in de eerste plaats over Gent, en met de N-VA is het terug naar de tijd van toen."