Groen in Gent wil stadsmunt voor lokale economie

Schepen Elke Decruynaere (Groen) wil dat Gent een eigen stadsmunt krijgt om lokale diensten en goederen mee te betalen. Het voorstel om naast de euro zo'n munt te lanceren komt na de volgende gemeenteraadsverkiezingen op tafel. Op het einde van de volgende legislatuur zou op die manier 2,5 miljoen euro moeten circuleren. Schepenen van Groen zijn alvast bereid om een deel van hun loon in de lokale munteenheid te ontvangen.

Met de lokale munt wil Groen de lokale economie en de korte keten versterken. "Of het nu gaat om de bloemist om de hoek, je favoriete pizzeria of een start-up in marketing, lokaal ondernemerschap verdient onze steun", zegt Decruynaere.

Met het voorstel zou de stadsmunt naast de euro functioneren. Beide zouden ook evenveel waard zijn. "Stad Gent is verantwoordelijk voor de uitgifte van het geld en de waarborg van de munt, maar zal hiervoor ook samenwerken met private partners", zegt de schepen.

Steden als Bristol in Groot-Brittannië en Nantes in Frankrijk hebben ook een eigen munt gelanceerd. Of de munt alleen op smartphone en betaalkaart zal bestaan, dan wel of er ook cash geld zal uitgegeven worden, laat Decruynaere nog open. Net als de naam van de nieuwe stadsmunt.