Helft fietsers in Gent vindt geen stalling

In de Gentse straten staan twee keer zoveel fietsen dan dat er fietsstallingen zijn. Dat blijkt uit een fietsentelling van mei vorig jaar waarvan de resultaten nu bekendgemaakt zijn. Vooral in de binnenstad vinden fietsers geen geschikte stelplaats.

Vooral in het centrum van Gent zijn er te weinig fietsenstallingen. Op de Korenmarkt bijvoorbeeld staan vier fietsen voor elke beschikbare fietsstalling. Maar ook in de woonwijken van Gent staan alle fietsstallingen permanent vol. Schepen van mobiliteit Watteeuw (Groen) beseft dat dit een probleem is en werkt aan verschillende maatregelen.

Auto's in parkeergarages wijken voor fietsen 

Watteeuw wil eerst en vooral de weesfietsen opsporen en laten weghalen. Het gaat om fietsen die dagen, weken of zelfs maanden achterblijven in een fietsenstalling omdat ze kapot zijn of niet meer gebruikt worden. Die fietsen houden plaatsen voor actieve fietsers bezet en moeten dus weg. Hoe de stad dat concreet gaat aanpakken, is nog niet duidelijk. Een andere opvallende maatregel is dat Gent overweegt om een deel van de ondergrondse parkeergarages voor te behouden voor fietsen. 

Niet enkel in het centrum

Ook in almaar meer deelgemeenten en woonwijken duiken meer fietsen op dan de fietsenstallingen aankunnen. De stad kondigt nu een grondige screening van de wijken aan om het probleem beter in kaart te brengen. Gent verplicht nieuwe grote woonprojecten intussen ook om fietsstallingen voorzien.