IJsjesatelier geeft jongeren met hersenletsel nieuwe kansen

In Heist-op-den-Berg opent vanavond Heide Atelier, waar je ambachtelijk ijs kan kopen. Er zullen jongeren aan de slag gaan met een Niet Aangeboren Hersenletsel, kortweg NAH. In de meeste gevallen gaat het om verkeersslachtoffers.

Herseninfarct

Heide Atelier is een initiatief van Jan Nonneman en Ines Seutin. Hun dochter kreeg op 15-jarige leeftijd een herseninfarct tijdens het joggen. Jan en Ines merkten dat het niet makkelijk was om geschikte opvang te vinden voor hun dochter, na haar revalidatie. "Dat is het probleem met jongeren die een milde vorm hebben van NAH. Ze zijn te 'goed' voor klassieke gehandicaptenzorg, en 'niet meer goed genoeg' om naar school of werk te gaan", vertelt Jan. Zo kwamen Jan en Ines op het idee om zelf te starten met de vzw Heide Atelier. Ze kunnen niet rekenen op overheidssubsidies, en worden onder andere gefinancierd door serviceclubs.  

Klap op het hoofd

Jongeren met NAH zijn in de meeste gevallen verkeersslachtoffers. "Ze hebben een klap gekregen op het hoofd, en wat ze eraan overhouden, hangt af van welk deel van de hersenen is geraakt", zegt Jan. Sommige jongeren zijn voor een deel verlamd, anderen veranderen van karakter. "We hebben gezocht naar een plek waar het leuk vertoeven is, en waar de jongeren zich nuttig kunnen voelen", vult Ines aan. De jongeren worden begeleid, zodat ze kunnen groeien. "De jongeren zullen helpen met ijs bereiden, en de ijsjes achteraf ook zelf verkopen aan de klant."

Jongeren uit verschillende provincies

Heide Atelier opent vanavond officieel, en vanaf volgende week donderdag gaan er jongeren met NAH aan de slag, uit drie verschillende provincies. De dochter van Ines en Jan is intussen 27, en zij zal er niet werken. "Ze staat in de zomer op evenementen met reuzenbellen, het project heet Bellen en Blazen. Daar heeft ze nu haar weg in gevonden", vertelt Ines trots. 

Wie ook een zoon of dochter heeft met NAH mag gerust contact opnemen met Jan en Ines via hun website.