Video player inladen ...

28 jaar cel voor patiënt die arts doodde tijdens huisbezoek

De man die op 1 december 2015 zijn huisarts doodde tijdens een huisbezoek in Ingelmunster, krijgt een gevangenisstraf van 28 jaar. Dat heeft de correctionele rechtbank van Kortrijk beslist. Na de moord werden er maatregelen genomen om de veiligheid van huisartsen te verbeteren. 

Huisarts Patrik Roelandt uit Izegem werd op 1 december 2015 aangevallen met een mes tijdens een huisbezoek in Ingelmunster, in West-Vlaanderen, en bezweek later aan zijn verwondingen.

De dader was een patiënt van de dokter. Hij is geen onbekende voor het gerecht en liep al veroordelingen op voor wapenbezit, drugsfeiten en slagen en verwondingen.  

Volgens de rechtbank is het duidelijk dat er sprake was van voorbedachten rade. "U maakte een week eerder een afspraak voor een huisbezoek, u legde de messen vooraf klaar en u zette een tas klaar om na de feiten te kunnen vertrekken." Volgens de rechtbank ziet hij al zijn hele leven complotten en voelt hij zich mismeesterd, ook door mensen die het goed met hem bedoelen.

Hij wordt dan ook veroordeeld tot 28 jaar cel. Daarna moet hij zich nog 10 jaar ter beschikking houden van de strafuitvoeringsrechtbank.  

Parket: "te laf om zelfmoord te plegen"

Het parket had een celstraf van 30 jaar gevraagd en noemde de man op het proces "een monster, een nietsnut". De procureur vroeg zich zelfs af of het niet beter was om zelfmoord te plegen na de feiten. "Maar dat deed je niet omdat je te laf bent", klonk het.  

Veiligheid van huisartsen

Na de moord was er veel te doen over de veiligheid van huisartsen. Het leidde vorig jaar tot een nieuw wetsartikel rond het beroepsgeheim van hulpverleners. Daardoor zullen artsen en justitie binnenkort informatie kunnen uitwisselen over mogelijk gevaarlijke patiënten. Op het moment van de moord, eind 2015, kon dat nog niet. 

Video player inladen ...