Jean-Marie Le Pen definitief veroordeeld omwille van uitspraak: "Gaskamers zijn een detail in geschiedenis WOII"

Jean-Marie Le Pen, voormalig voorzitter van het extreemrechtse Front National (FN), is door Franse het hof van cassatie veroordeeld tot een boete van 30.000 euro, omwille van een uitspraak in april 2015. Toen zei Le Pen in een interview dat de gaskamers eigenlijk maar een detail vormen in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. 

Le Pen is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Hij werd in het verleden al meermaals beschuldigd en veroordeeld voor zijn racistische en antisemitische uitspraken. In 1987 noemde hij de gaskamers voor het eerst een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog:  "Ik zeg niet dat de gaskamers niet bestaan hebben. Ik heb ze zelf niet gezien. Ik heb de vraag niet specifiek bestudeerd. Maar ik geloof dat het maar een detail is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog." Hij kreeg hier destijds een boete voor van 1,2 miljoen Franse frank (ruim 180.000 euro). 

In het bewuste interview van april 2015 werd Le Pen gevraagd of hij spijt had van zijn vroegere uitspraken over de gaskamers. Le Pen antwoordde hierop: "Absoluut niet. Wat ik heb gezegd, stemt overeen met wat ik denk." In 2016 werd Le Pen voor deze uitspraak veroordeeld, omdat Le Pen volgens de rechter niet ophield met het belang van de gaskamers te relativeren. Deze veroordeling is vandaag omgezet in een boete van 30.000 euro. 

Een advocaat van de Franse Internationale Liga Tegen Racisme en Antisemitisme (Licra) reageerde dat dit voorval triest genoeg aansluit bij de actualiteit. In Parijs werd vrijdag immers een joodse vrouw om het leven gebracht uit antisemitische motieven. 

Meest gelezen