PETER MAENHOUDT bvba - Photo Press Agency - 13 de Donckerstraat - B8470 GISTEL - BELGIUM - 0032 (0) 59 276109 - 0032 (0) 475 257

Kust zet drones in tegen meeuwen

Oostende en Blankenberge gaan drones inzetten in de strijd tegen de meeuwen. Binnenkort gaan de meeuwen nesten maken en eieren leggen. Drones zullen die nesten opsporen, zodat brandweermannen de eieren kunnen vernietigen.

De meeuwen aan de kust prikken vuilniszakken open en vallen toeristen lastig op zoek naar eten. Vooral in Oostende en Blankenberge hebben ze daar last van. Brandweermannen klimmen daar al jaren op de daken om nesten te zoeken. Binnenkort zullen drones daarbij helpen. "Nu zijn de meeuwen elkaar nog aan 't opvrijen, maar van zodra ze op hun nesten gaan zitten, zullen we met drones kijken waar die nesten gelokaliseerd zijn", zegt schepen Martine Lesaffre van Oostende.

Eieren vernietigen

Eens de brandweermannen weten waar de nesten zijn, zullen ze de eieren schudden, prikken of wegnemen en vervangen door nepeieren. Dat zijn allemaal methoden om te verhinderen dat er meeuwenkuikens uit de eieren komen. "Uit een nepei komt geen kuiken, dus wij gaan de echte eieren zeker weer wisselen voor nepeieren. We hopen dat we zo heel weinig kuikens zullen hebben dit voorjaar", zegt Martine Lesaffre.

Anticonceptie

Blankenberge wil nog een stap verder gaan en de meeuwen anticonceptie geven. De burgemeester heeft binnenkort een overleg met de farmaceutische firma die ook anticonceptie levert voor de duiven op het San Marcoplein in Venetië.

's Nachts huisvuil ophalen

In Knokke-Heist gebeurt de huisvuilophaling sinds kort 's nachts, zodat de meeuwen de zakken niet meer kunnen openprikken. In Blankenberge en Middelkerke gebeurt de ophaling al langer 's nachts.