Foto: Paul Deckers

Laserstralen en windvliegers om de bloemen van de paus te beschermen

Bedankt voor die bloemen. Daarmee sluit de paus op het Sint-Pietersplein in Rome  elk jaar zijn paasboodschap af. Nederlanders zijn daar trots op. Zij leveren de bloemen. Ook dit jaar. Vorig jaar liep het bijna mis toen een vlucht meeuwen de klaargezette bloemstukken bij het ochtendgloren vernielden op zoek naar een lekker hapje.  Zover willen de Nederlanders het dit jaar niet laten komen. Ze staan klaar met laserstralen en windvliegers om hun bloemen te beschermen.  

Op de bloemenveiling in Rijnsburg in Nederland worden 4000 pauselijke witte rozen ingepakt. De lelies staan al klaar voor transport op karren. In totaal vertrekken drie vrachtwagens vol bloemen en boompjes vandaag richting Rome, zo meldt de Nederlandse omroep NOS. Zoals elk jaar sponsort de Nederlandse bloemensector de versiering van de paasviering op het Sint-Pietersplein. 

Vorig jaar liep het bijna mis. Meeuwen vernielden de bloemstukken die klaarstonden van de dag voordien. "Dat was toen erg schrikken", vertelt bloemist Paul Deckers. "We kwamen om zes uur 's morgens op het plein en je zag de meeuwen de rijen met narcissen aanvallen. Ook de bloemstukken werden aangevallen. Dat willen we dit jaar voorkomen." 

Laserstralen en windvogels

Deckers wil dit jaar zijn bloemen beschermen met laserstralen en kites of windvogels. "Er is een professioneel bedrijf mee om dat voor ons te doen," zegt hij. Deckers verzorgt al 30 jaar de paasbloemen voor de paus. "Ik vind het jammer dat het verhaal van die lasers nu de bovenhand krijgt op ons prachtig werk dat we al 30 jaar leveren. Als bijkomende voorzorgsmaatregel ga ik dit jaar mijn bloemstukken pas zondagochtend op het Sint-Pieterplein zetten."

Bij ons verboden

"Om met lasers op het Sint-Pietersplein te schijnen, moet je toelating krijgen," zegt Claude Velter. Velter is coördinator van het Vogelopvangcentrum in Oostende. Hij is vertrouwd met de overlast van meeuwen aan onze kust en heeft ervaring met het zoeken naar oplossingen.

"Die sterke lasers met groene stralen zijn in ons land verboden," zegt Velter. "Je kan daar letterlijk een vliegtuig mee uit de lucht schijnen als je de piloot verblindt. Daar zijn in België al mensen voor veroordeeld."

Maar de vogels afschrikken met vliegers of windvogels, ziet Velter wel zitten. "Als je 100 procent effectief wil zijn om vogels af te schrikken, moet je er altijd een mens bijzetten," zegt hij. "Vogels zijn slim en leren snel. Als je iets automatiseert en er gebeurt verder niks, dan wennen vogels daar heel snel aan. Soms hebben ze na één dag al door dat het hen niet kan deren; of dat nu gaat over lichtstralen, het geluid van stervende meeuwen, knallen of vuurpijlen."

Op zoek naar oplossingen voor agressieve meeuwen

Ook in ons land kwam het probleem van de agressieve meeuwen vorige week in het nieuws toen de burgemeester van Blankenberge op de radio liet weten dat hij de meeuwen in zijn stad wil voederen met medicatie om hen minder vruchtbaar te maken. 

Dat blijkt zomaar niet te kunnen. "De zilvermeeuw en de kleine mantelmeeuw (dat is een grote vogel maar zijn naam is misleidend) zijn Europees beschermde vogelsoorten," zegt Velter. "Elk land heeft een quotum toegewezen gekregen en moet ervoor zorgen dat het aantal broedparen niet onder dat quotum zakt. " 

Globale aanpak

Velter is voorstander van een meer globale aanpak. "Eigenlijk zijn er minder meeuwen dan vroeger," zegt hij "maar ze zitten meer in de steden dan vroeger. Dat hebben we min of meer aan onszelf te danken. We hebben jarenlang broedplaatsen in havens en op oude industriële panden gesloopt waardoor de vogels verhuisd zijn naar andere hoge gebouwen in de buurt om te nestelen. "

Velter heeft met het Vogelopvangcentrum bij de Vlaamse overheid een plan ingediend voor een ruimere aanpak van het meeuwenprobleem. Hij hoopt dat zijn plan in juni goedgekeurd wordt. 

Op hoop van zegen

De karren vol Nederlandse bloemen worden vandaag, voor ze vertrekken naar het Vaticaan, nog ingezegend door de bisschop van Rotterdam. "Met de vliegers, laserstralen en de zegen moet het lukken", zegt bloemist Deckers.