Lege sarcofaag blijkt na 150 jaar toch resten van een mummie te bevatten

Wetenschappers in Australië zijn even met verstomming geslagen. Ze hebben in een sarcofaag overblijfselen van een mummie gevonden. Helemaal niets verrassend, maar wél als je weet dat die sarcofaag ruim 150 jaar onaangeraakt bleef in een museum in Sydney, en leeg was gewaand.  

Wetenschappers openden de sarcofaag vorig jaar, maar het nieuws sijpelt nu pas door.  "Verbazingwekkend", stelt archeoloog Jamie Fraser. "Het is een van die momenten dat je naar adem hapt." De kist was een van de vier sarcofagen die in Eygpte rond 1860 werden ontdekt. In de archieven stond dat de bewuste sarcofaag leeg was. De andere kisten, waarin wel mummies lagen, kregen dus meer aandacht.

Experts zullen proberen om de identiteit van de nieuwe mummie te achterhalen. Maar makkelijk zal anders zijn: er is slechts 10% van het lichaam teruggevonden. Grafplunderaars hebben wellicht ooit toegeslagen om juwelen en amuletten te vinden. De hiërogliefen dateren alvast van 600 v.Chr. en vertellen dat de kist werd gebouwd voor een vrouw, genaamd Mer-Neith-it-es en vermoedelijk een priesteres. Maar of het haar overblijfselen zijn, zal onderzoek moeten uitwijzen.

Daarvoor wordt gebruikt gemaakt van scans en koolstofdatering (om de ouderdom van organisch materiaal te achterhalen). Voorlopig werden meerdere beenderen ontdekt en resten van zwachtels. "Wat een hoopje stof en vuil leek, is een archeologische vondst gebleken", omschrijft professor John Magnussen het. De vier sarcofagen blijven intussen te bezichtigen in een nieuw museum dat de Universiteit van Sydney plant.