Video player inladen ...

Liesbeth Van Impe over "Nieuws­jagers": "We laten zien hoe hard we discussiëren, hoe hard we twijfelen"

"Nieuwsjagers" kan een antwoord bieden op de kritiek die journalisten vaak krijgen omdat het programma het brede publiek een blik gunt op hun werk en op de wereld waarin ze vertoeven. Dat zegt hoofdredacteur Liesbeth Van Impe van "Het Nieuwsblad", de krant waar de makers 5 maanden hun tenten hebben opgezet.

Op 10 april start "Nieuwsjagers" op Vier, een programma van de makers van onder meer "Topdokters" en "De rechtbank" over het reilen en zeilen op de redactie van Het Nieuwsblad. Hiervoor volgden ze de journalisten van de krant 5 maanden op de voet.

"Er wordt veel over journalisten gezegd", motiveert hoofdredacteur Liesbeth Van Impe vanavond in "De afspraak" op Canvas de beslissing van haar krant om de deuren van de redactie open te gooien voor cameraploegen.

We zijn niet altijd goed in omgaan met kritiek, maar er wordt ook veel onzin over ons verteld

"We zijn niet altijd goed in omgaan met kritiek op ons vak en we maken fouten, maar er wordt ook veel onzin over ons verteld. De aasgieren van de pers, ze schrijven maar wat, ze zijn alleen uit op sensatie... Ik denk dat we ons vak een dienst bewijzen door te laten zien hoe hard we discussiëren, hoe hard we twijfelen, hoe we omgaan met dingen die niet goed zijn gelopen."

Ramblas

Een van de nieuwsfeiten die in "Nieuwsjagers" aan bod komen, is de aanslag op de Ramblas in Barcelona op 17 augustus vorig jaar. Daarbij kwam onder anderen een Vlaamse vrouw om het leven. Volgens Van Impe is het logisch dat de Vlaamse pers daarom veel aandacht voor de aanslag had, meer dan voor een aanslag in andere delen van de wereld of waarbij geen Vlamingen het leven laten.

"Je maakt nieuws in Vlaanderen", zegt ze. "Waarmee identificeren mensen zich? Ik denk dat half Vlaanderen al op de Ramblas heeft gelopen. Dat maakt een verschil. We kunnen niet alles wat in de wereld gebeurt brengen. Nieuws is per definitie selecteren."

De empathie van mensen voor mensen elders in de wereld loopt in gradaties

"Dat betekent niet dat een aanslag elders niet erg is", benadrukt Van Impe. "Een grote aanslag in Irak komt ook in het nieuws. Het gaat over vragen als: hoe groot brengen we een nieuwsfeit? Hoe graag willen mensen hier alles over weten?"

"De empathie van mensen voor mensen elders in de wereld loopt in gradaties. Dingen die dichterbij gebeuren, hebben een groter gewicht voor mensen die de krant lezen. Ik ga mensen geen schuldgevoel aanpraten omdat ze meer geïnteresseerd zijn in een ramp die dichtbij komt."