Linda Brown, het meisje dat een einde maakte aan segregatie in Amerikaanse scholen

In de Amerikaanse staat Kansas is Linda Brown overleden op 76-jarige leeftijd. Linda Brown was het meisje dat in de jaren 50 een einde maakte aan de raciale segregatie in Amerikaanse scholen. "Haar leven herinnert er ons aan dat mensen van wie je het helemaal niet verwacht een ongelooflijke impact kunnen hebben."   

Linda Brown was 9 jaar toen haar vader haar in 1951 wilde inschrijven in de Sumner Elementary School in haar woonplaats Topeka, Kansas. Het was het dichtstbijzijnde schooltje, het meisje kon er te voet naartoe. Maar het was een "witte" school. Linda Brown werd geweigerd en geacht drie kilometer -een trein- en busrit- verderop school te lopen in de "zwarte" school.    

Haar vader Oliver Brown nam het niet en spande een rechtszaak aan. Hij werd hoofdaanklager in de zaak Brown vs Board of Education, die verschillende gelijkaardige zaken combineerde. "Mijn vader vond het verkeerd dat zwarten moesten accepteren dat ze tweederangsburgers waren", zei Linda Brown vele jaren later in een interview. 

Baanbrekende uitspraak

Burgerrechtenbeweging NAACP (National Association for the Advancement of Coloured People) bracht de zaak in 1954 voor het Hooggerechtshof. Dat oordeelde op 14 mei 1954 unaniem dat gesegregeerde scholen "inherent ongelijk" waren, en dus een schending van de Amerikaanse grondwet, en schadelijke effecten hadden op Afrikaans-Amerikaanse kinderen.  

De NNCP noemde de uitspraak van het Hooggerechtshof "de meest baanbrekende van de twintigste eeuw". Ze werd echter lang niet overal op gejuich onthaald. In sommige staten weigerden lokale overheden om zich aan de uitspraak te houden.

Symbool

Linda Brown werd het symbool van de afschaffing van segregatie in Amerikaanse scholen. Als volwassene zou ze erkennen dat al die aandacht voor haar zaak niet makkelijk was. Maar ze bleef zich wel zich wel inzetten voor gelijke rechten voor zwarte Amerikanen.

Linda blijft een inspiratie voor miljoenen mensen die dankzij haar de Amerikaanse Droom realiseren

"Het leven van Linda Brown herinnert er ons aan dat mensen van wie je het helemaal niet verwacht een ongelooflijke impact kunnen hebben", zegt gouverneur van Kansas Jeff Colyer.

"Door onze gemeenschap te dienen, kunnen we de wereld echt veranderen. Linda's nalatenschap is een cruciaal deel van de Amerikaanse geschiedenis. Ze blijft een inspiratie voor miljoenen mensen die dankzij haar de Amerikaanse Droom konden realiseren."

1952 AP