Video player inladen ...

Louvre pakt uit met monumentale tentoonstelling over Eugène Delacroix

Op donderdag 29 maart opent in Het Louvre in Parijs een groots opgezette overzichtstentoonstelling van de Franse kunstschilder van de romantiek Eugène Delacroix (1798- 1863). Samen met het Metropolitan Museum of Art in New York wist het museum 180 werken van Delacroix bij elkaar te brengen die zijn hele carrière overspannen. 

Het Louvre in Parijs en het Metropolitan Museum of Art in New York zijn erin geslaagd om 180 werken van de Franse schilder Eugène Delacroix bij elkaar te brengen voor een unieke overzichtstentoonstelling. Ze opent nu donderdag in Parijs en reist later naar New York.

Eugène Delacroix (1798-1863) is een van de belangrijkste Franse schilders van de romantiek. Zijn bekendste werk is "De vrijheid leidt het volk" (La Liberté guidant le peuple). Het verbeeldt de vrijheid als Marianne, het nationale symbool van Frankrijk, die de revolutionairen aanvoert bij de Julirevolutie van 1830.

Ook "De bark van Dante" is erg bekend, waarin Delacroix de tocht van Vergilius en Dante door de vijfde ring van de hel verbeeldt, zoals die beschreven staat in "La Divina Commedia" van Dante Alighieri. Het werk van de jonge schilder werd in 1822 tentoongesteld op de Parijse salon, en maakte hem op slag beroemd. Het is duidelijk geïnspireerd door "Het vlot van de Medusa", het beroemde werk van zijn oudere tijdgenoot Théodore Géricault.

De Bark van Dante (1822)

De jonge Delacroix liet zich duidelijk beïnvloeden door de Vlaamse meester Pieter Paul Rubens, de Venetiaanse schilder Paolo Veronese en de Spaanse schilder Francisco Goya. 

De tentoonstelling bevat schilderijen van Delacroix' vroegste periode in de jaren 1820 tot zijn laatste werk, met landschappen en mysterieuze religieuze voorstellingen die minder bekend zijn. 

De tentoonstelling in het Louvre in Parijs loopt nog tot maandag 23 juli.

Zelfportret Eugène Delacroix.