BELGAIMAGE

Marc Van de Looverbosch: "N-VA moet opletten dat ze eigen meerderheid niet opvreet"

N-VA blijft de grootste partij in Vlaanderen en laat de andere partijen van de meerderheid met meer dan tien procent achter zich. Dat blijkt uit de peiling van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. "Prettig", noemde Bart De Wever de peiling. Maar volgens Marc Van de Looverbosch bestaat het gevaar dat de N-VA in hun winsttrend de eigen meerderheid opvreet. 

Wie zijn de winnaars en de verliezers?

Video player inladen...

Wat vooral opvalt in de peiling is dat N-VA op exact hetzelfde resultaat afklopt als bij de parlements­verkiezingen van 2014: 32,4 procent. De Vlaams-nationalisten zijn daarmee veruit de grootste partij. Coalitiepartners CD&V en Open VLD halen elk rond de 15 procent. 

Een tweede opvallend resultaat is de score van de socialisten. SP.A zakt voor het eerst net onder de "psychologische drempel" van tien procent. Zij hebben veel werk voor de boeg, want de laatste peilingen daalt de partij telkens. 

In de middenmoot zien we een gevecht tussen CD&V, Open VLD en Groen. Het stemmenaandeel van CD&V heeft een heel gevarieerd verloop. Door de tijd heen scoren ze nu eens beter, dan weer iets minder. Het resultaat van Open VLD is veel stabieler. Groen ten slotte doen het de voorbije jaren goed in de peilingen. De partij eindigt op 13,8 procent. 

Wie zijn de populairste politici?

Video player inladen...

Als er een ding is waar de politici zelf naar uitkijken, is het hun plaats op de popularteitslijst, de "pop poll". Daar staat sinds kort premier Charles Michel (MR) onwrikbaar op één. 53 procent van de Vlamingen kan zich voorstellen op de premier te stemmen. Enkel de grote premiers in dit land haalden tot nu toe zo'n hoge score. 

De premier wordt onmiddellijk gevolgd door Theo Francken in de populariteitsranking. We kunnen spreken van het "Theo Francken-effect", dat de N-VA zo doet pieken in deze peiling. Op plaats drie staat Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs voor CD&V. Theo Francken en Hilde Crevits wisselen al eens van plaats op de lijst van populairste politici. 

In Wallonië en Brussel komen andere namen uit de bus. Daar is Charles Michel minder populair. In Wallonië staan nog steeds drie socialisten van de PS bovenaan de pop poll. Dat zijn Paul Magnette, Elio Di Rupo en Rudy Demotte. Zelfs in Brussel staat Paul Magnette op de eerste plaats, ondanks alle schandalen rond de PS. PS en MR blijven zo aan elkaar gewaagd in Brussel en Wallonië. 

Welke conclusies kunnen we uit al deze cijfers trekken?

Video player inladen...

Vroeger teerde N-VA vooral op kiezers uit de rechterzijde, kiezers van het Vlaams Belang. Nu stromen kiezers ook toe uit het centrum, uit CD&V en Open VLD, maar ook uit de SP.A.

N-VA moet opletten dat ze in hun winsttrend de meerderheid niet te veel begint op te vreten. Als de Vlaams-nationalisten te veel kiezers afsnoepen van CD&V en Open VLD, krijg je één grote partij en twee kleine verliezers. Dat zou geen gunstige basis zijn om een nieuwe coalitie op te bouwen, na de parlementsverkiezingen van mei 2019. 

De andere grote vraag is: houdt MR stand? Aan de andere kant van het land is premier Michel veel minder populair dan in Vlaanderen. Toch moet Charles Michel daar worden verkozen als hij verder wil regeren. Wordt de premier beloond voor zijn werk in de federale regering? Of blijft de PS ondanks alle schandalen toch overeind in Brussel en Wallonië?