Voka: mobiliteit belangrijkste hinderpaal om te ondernemen in onze steden

Uit een Voka-enquête bij 700 ondernemers blijkt dat mobiliteit en de dure vastgoedprijzen de belangrijkste hinderpalen zijn om te ondernemen in steden. Langs de andere kant biedt de aangroei van steden ook kansen om nieuwe werknemers te rekruteren en een grotere afzetmarkt vlakbij te vinden. 

'Ondernemen in de stad van morgen' is het thema van het Voka-congres dat vandaag in Brussel plaatsvindt. In de aanloop naar de gemeenteraads­verkiezingen neemt het netwerk van Vlaamse ondernemingen het ondernemingsklimaat in steden en gemeenten onder de loep. Voka hield daarvoor een enquête bij 700 ondernemers. Dit zijn de belangrijkste resultaten.

  • 83 procent vindt dat mobiliteitsproblemen de belangrijkste hinderpaal zijn om te ondernemen in steden of gemeenten. 
  • Vier op de tien houdt nu al in hun bedrijfsstrategie rekening met de groei van onze steden.
  • Bijna 60 procent  zegt dat de bevolkingsgroei in steden kansen biedt om een groot potentieel aan nieuwe medewerkers te vinden die vlakbij wonen.
  • 65 procent van de ondernemers vindt dat het imago van de stad een directe invloed heeft op de onderneming.

Mobiliteit en vastgoedprijzen: grootste knelpunten

Mobiliteit is duidelijk het grootste probleem. Steden kunnen daar zeker iets aan doen door te zorgen voor goede mobiliteits- en circulatieplannen en door te werken met technieken om de doorstroming van het verkeer  regelen.

Ook inzetten op deelauto's en deelfietsen kan de mobiliteit vooruit helpen.  "Als we onze steden leefbaar en werkbaar willen maken, gaan we massaal moeten inzetten op slimme mobiliteit", zegt Hans Maertens, topman van Voka.

Als we steden en gemeenten leefbaar en werkbaar willen houden, gaan we massaal moeten inzetten op slimme mobiliteit

Hans Maertens, Voka

Troeven van verstedelijking

Maar steden bieden ook troeven en kansen voor ondernemers. Door de verstedelijking en de bevolkingsaangroei ontstaat  een grotere afzetmarkt voor producten en diensten. Ondernemingen kunnen ook putten uit een grote reserve aan nieuwe werknemers die vlakbij wonen om uit te rekruteren . 

Hans Maertens: "De stad is een nieuw bruisend oord aan het worden waar we jonge start-ups en scale-ups zien die zich vestigen in de buurt van bedrijven,  universiteiten en hogescholen. Die hebben een grote aantrekkingskracht op de jongeren, maar ook op de bedrijven."