Video player inladen ...

"Rokende olifant" slaat wetenschappers met verstomming

Een filmpje van een olifant die rook uitblaast alsof ze rookt, gaat momenteel viraal. Het dier eet blijkbaar houtskool, en daarover hebben wetenschappers al enkele theorieën klaar.

De video is gemaakt door Vinay Kumar, een wetenschapper van de Wildlife Conservation Society (WCS), in het Nagarhole-bos in India. Eigenlijk gebeurde dat al in april 2016, maar het was pas onlangs dat Kumar het mogelijke belang ervan besefte, zo vertelde hij de BBC. Hij postte de video op het internet en die wordt druk bekeken.  "Het is precies alsof we een olifant hebben die aan het roken is en de rook uitblaast", zegt Kumar. 

Experts stonden oorspronkelijk voor een raadsel, want het zou voor het eerst zijn dat zo'n gedrag op video is vastgelegd.  De WCS schrijft op Facebook dat "dit ongewone gedrag van een olifant ons perplex heeft doen staan".  Volgens Warum Goswani van het WCS probeert de wijfjesolifant houtskolen van een smeulend vuurtje te eten. De rookwolk ontstaat doordat ze de assen uitblaast terwijl ze de houtskolen zelf opeet. 

De olifant eet de houtskolen wellicht als een soort zuiveringsritueel

Blijft dus de vraag waarom de olifant dit zou doen. De twee theorieën gaan uit van een soort zuiveringsritueel. Een van de verklaringen is dat houtskool de eigenschap heeft om toxische stoffen aan zich te binden. Hoewel het geen voedende eigenschappen heeft, zou het dier het dus eten voor haar gezondheid, als een soort zuiverend element.

Volgens een tweede theorie hebben stukjes houtskool laxerende eigenschappen. Dieren zouden dat kennen van na een brandje of ergens waar een bliksem insloeg, en hier dus naar een vuurtje zijn gekomen dat door mensen was aangemaakt en uitgedoofd. (onder: de Facebookpost van de WCS)