AFP or licensors

Moord op 85-jarige joodse in Parijs, politie gaat uit van antisemitisme

De Franse politie behandelt de moord op de 85-jarige joodse Mireille Knoll, die afgelopen vrijdag dood werd teruggevonden in haar afgebrande appartementje in Parijs, als een antisemitische aanval. Dat meldt het persbureau AFP.

Het gedeeltelijk verkoolde lichaam van de 85-jarige Mireille Knoll werd vrijdag teruggevonden in haar appartementje in het elfde arrondissement van Parijs. De autopsie wees uit dat ze met elf messteken om het leven werd gebracht, waarna haar woning in brand werd gestoken. Zondag wou de politie zich nog niet uitspreken over de aard van de moord, maar vandaag verklaarde ze dat het hoogstwaarschijnlijk om een antisemitische aanval gaat.

Twee mannen, 22 en 29 jaar oud, zijn aangehouden en officieel in verdenking gesteld van doodslag met antisemitisch karakter. Beiden staan bekend bij het gerecht, voor onder meer gewelddadige overvallen. 

Blijven strijden tegen antisemitisme

"We zijn echt in shock. Ik begrijp niet waarom iemand een vrouw zou doden die geen geld heeft en in een sociale woning woont", vertelde haar zoon aan het persagentschap AFP.

Ook de joodse gemeenschap reageerde geschokt. Het voorval doet hen sterk denken aan de moord op de 65-jarige Sarah Halimi-Attal in april 2017. Halimi-Attal werd in elkaar geslagen door haar buurman, waarna hij haar uit het raam gooide. Vorige maand oordeelde een rechter dat de moord antisemitisch gemotiveerd was.

President Macron betuigde op Twitter zijn innige deelneming en benadrukte dat hij zal blijven strijden tegen antisemitisme. Ter nagedachtenis van Mireille Knoll wordt morgen in Parijs een witte mars georganiseerd tegen racisme.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Frankrijk herbergt de grootste joodse gemeenschap van West-Europa. Uit onderzoek blijkt dat racistisch en antireligieus geweld vorig jaar is afgenomen, maar antisemitisch geweld en vandalisme tegen synagoges en joodse begraafplaatsen zijn wel gestegen. Ook de joodse gemeenschap wees al op een toename in het aantal antisemitische incidenten.

De Franse overheid stelde eerder deze maand een actieplan voor om effectiever te kunnen vechten tegen racisme en antisemitisme. Vooral het afremmen van haatzaaierij op sociale media en preventie in scholen zijn speerpunten in het plan. 

Overlevende razzia's Tweede Wereldoorlog

Mireille Knoll was een van de weinige joden die in 1942 aan de beruchte Vélodrome d'Hiver-razzia's kon ontsnappen. 13.000 joden in Parijs werden verzameld in een velodroom vooraleer ze werden afgevoerd naar concentratiekampen. Een derde van hen waren kinderen. Nauwelijks honderd mensen keerden levend terug. 

Meest gelezen