Video player inladen ...

Politiek journalist Christophe Deborsu: “Burgemeester Philippe Close is de redding van de PS in Brussel”

In de peiling van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre naar de uitslag van de federale verkiezingen scoort de PS in Brussel en Wallonië goed, ondanks de verschillende schandalen waarbij de partij het afgelopen jaar betrokken was. Politiek journalist bij RTL Christophe Deborsu gaf uitleg in De Afpraak.

Mochten er vandaag federale verkiezingen zijn, zou de PS in Brussel opnieuw de grootse partij worden met 21,8 procent van de stemmen. Ook in Wallonië scoort de partij goed met 23,2 procent. 

In Brussel was er het schandaal met Samusocial, waarbij burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta onder vuur kwamen te liggen omdat ze riante zitpenningen bij de daklozenorganisatie bleken op te strijken. Bij de vzw Gial bleken consultants dan weer meer dan 1000 euro per dag aan de stad Brussel te factureren. Vandaag echter is de PS opnieuw de grootste partij van de hoofdstad. 

Je moet het relativeren. Het is geen gigantisch schandaal en het is al negen maanden geleden. 

Volgens Deborsu gaat het bij het Samusocial-schandaal slechts om twee mensen: Yvan Mayeur en Pascale Peraïta. Niet om de volledige partij. 

“Je moet het relativeren, het is geen gigantisch schandaal en het is al negen maanden geleden.” Intussen heeft de partij Philippe Close op de burgemeestersstoel gezet. Een goede zaak, vindt Deborsu. “Philippe Close is de redding van de PS in Brussel." De man heeft volgens hem een totaal ander profiel dan Mayeur. "Close is een sociaaldemocraat en is zeer populair aan het worden.“

"Close was een buitenkans voor de PS om vervanging te vinden voor het omstreden beleid dat Majeur voerde.” Deborsu zegt dat de partij onmiddellijk heeft geoordeeld dat het gedrag van Mayeur en Peraïta onaanvaardbaar was. “De PS heeft die twee mensen meteen opzijgezet.”

“Minister Smet is de boeman”

“Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) is de boeman van de Franstalige Brusselaar. De PS heeft zich volledig gedistantieerd van de man en zijn mobiliteitsbeleid”, aldus Deborsu. "Dat heeft ook in het voordeel van de partij gespeeld." 

Publifin-schandaal gevolgen voor PS

In Wallonië was er het Publifin-schandaal, dat in 2016 losbarstte en een schokgolf door de, voornamelijk Franstalige, politieke wereld stuurde. Zo kwam er aan het licht dat 24 lokale mandatarissen hoge vergoedingen opstreken in allerlei comités waarvan het nut niet altijd duidelijk was.

Als gevolg daarvan daalde de PS in de peilingen, maar nu is de partij zich aan het herstellen. “Alle partijen waren daarbij betrokken, niet enkel de PS”, legt Deborsu uit. “De PS is toen naar voor getreden om te zeggen dat ze dit soort zaken niet meer wil. En er is ook een nieuwe PS-generatie opgestaan die zich duidelijk hiervan distantieert.”

“Collaboratiepartij MR”

“Als je naar de federale regering kijkt, zie je dat de mensen stemmen voor de PS omdat ze zich afzetten tegen de MR, die voor sommigen een collaboratiepartij is”, gaat Deborsu verder. Volgens hem wordt de MR partij in de volksmond zo genoemd omdat ze enige Waalse partij is die met Vlaanderen samenwerkt.

“De partij heeft zijn ziel verkocht aan Vlaanderen, omdat ze meer inzet op de Vlaams belangen dan op de Waalse.” In de peiling stijgt de MR, maar “ze blijft toch presteren onder haar niveau van 2014”, aldus Deborsu.