Videospeler inladen...

PS tackelt Pascal Smet en zijn taxiplan: "Ofwel vertrekt hij van blanco pagina, ofwel geeft hij zijn bevoegdheden af"

De PS steunt de Brusselse taxisector in het protest tegen het taxiplan van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft een delegatie van taxichauffeurs ontvangen en daar liet hij verstaan dat het plan moet herzien worden. PS-parlementslid Jamal Ikazban formuleerde het eerder vandaag nog straffer.

Met zijn taxiplan wil minister Smet nieuwe taxiregels opstellen, rekening houdend met de aanwezigheid van het alternatieve mobiliteitsplatform Uber. Het plan werd vorige maand nog in eerste lezing goedgekeurd door de Brusselse regering.

Maar in het licht van het protest van de taxisector in Brussel vandaag, schaart de PS zich achter de taxichauffeurs en keren de Franstalige socialisten zich tegen het plan van Smet. "Het is geen taxiplan, maar een plan pro Uber. Dat zal niet werken. Ofwel vertrekken we van een blanco pagina, ofwel geeft minister Smet zijn bevoegdheden door aan iemand anders", zei Brussels PS-parlementslid Ikazban vanmorgen op de Brusselse zender BX1.

In de loop van de namiddag ontving Brussels minister-president Vervoort - en dus niet bevoegd minister Smet - een delegatie van de taxichauffeurs. Daar liet Vervoort weten dat het voorontwerp van het taxiplan moet herzien worden "in nauw overleg met de sector en de sociale partners". "Ik heb aandachtig geluisterd naar de bekommernissen en naar de woede die vandaag tot uiting is gebracht. Ik ben daar gevoelig voor", aldus Vervoort.

"Weinig waarschijnlijk dat taxiplan van Smet er in deze vorm zal doorkomen"

De taxisectof reageert tevreden: "Het overleg met minister-president Vervoort was positief en ik hoor dat het weinig waarschijnlijk is dat het taxiplan van minister Smet er in deze vorm zal doorkomen. Er is nog weinig steun voor het plan", stelt Pierre Steenberghen, secretaris generaal van taxifederatie GTL.

Minister Smet is vandaag bijzonder karig met commentaar. "Het overleg gaat voort", is het enige dat hij laat weten.

Intussen is ook een petitie bezig ter ondersteuning van de taxisector. Die petitie "Uber est hors contrôle" is een initiatief van Brusselse PS-zwaargewichten, zo weet Bruzz. Bij de SP.A leeft het gevoel dat de PS nog steeds erg kwaad is voor de kritiek van de Vlaamse socialisten op hun Franstalige collega's in het licht van het Samusocial-schandaal vorig jaar en de beslissing van de SP.A om toen uit het Brusselse stadsbestuur te stappen.

Meest gelezen