Rabbijn lyrisch na bezoek Mohammed VI van Marokko aan synagoge in Parijs: "Leve de koning!"

Mohammed VI van Marokko heeft een informeel bezoek gebracht aan de oudste synagoge van Parijs waar hij een bril kocht. Een lokale rabbijn is danig onder de indruk van dit symbolische gebaar en steekt op Facebook de loftrompet van de koning.

"Leve de koning!": dat schrijft rabbijn Israel Goldberg op Facebook na een bezoek van Mohammed VI van Marokko aan Loubavitch, de oudste synagoge van Parijs.

Mohammed VI onderging recent een ingreep aan het hart in Parijs en verblijft daar tot hij is hersteld. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om de Franse hoofdstad te verkennen en blijkbaar ook om toenadering tot de Joodse gemeenschap te zoeken.

"Ik had het genoegen de 7 universele principes, de 7 wetten van Noach, aan zijne majesteit de koning van Marokko over te maken", schrijft Goldberg over het bezoek. "Hij heeft symbolisch een bril gekocht bij Jonathan in de rue des Rosiers 17. Dat is het gebouw waar zich de synagoge Loubavitch bevindt, de oudste van Parijs."

Het is hoogst symbolisch dat de koning net op die plek een bril koopt om helder te kunnen zien

"Het is hoogst symbolisch dat de koning net op die plek een bril koopt om helder te kunnen zien. Hij verklaarde dat hij erg was geraakt door onze zegeningen en hij heeft ons gevraagd voor hem te bidden."

Goldberg heeft ook een filmpje op Facebook geplaatst waarin hij zich eveneens lovend over het bezoek van Mohammed VI uitlaat:

Mohammed VI is sinds 1999 koning van Marokko. Hij is een moslim. Recent haalt hij vooral het nieuws door mogelijke huwelijksproblemen met zijn echtgenote Lalla Salma. In tegenstelling tot verschillende andere leden van zijn familie, is zij hem niet komen bezoeken aan zijn ziekbed in Parijs.