BELGA/DIRKX

Schepen Luc Sevenhans (N-VA) in Brasschaat: "Extreme praat is nu bon ton"

Luc Sevenhans (N-VA), afscheidnemend schepen in Brasschaat, oud-Kamerlid en oud-senator, maakt in Knack een balans op van zijn politieke carrière. Die begon bij het toenmalige Vlaams Blok, waarvoor hij zelfs de afdeling in Brasschaat heeft opgericht. Hij vindt dat zijn huidige partij - de N-VA - "een beetje Vlaams Belang light" is.

"Het gaat vooral over de manier van communiceren over migranten en asielzoekers", zegt Sevenhans aan VRT NWS. "Tegenwoordig worden daar terecht stevige standpunten over ingenomen. Indertijd heeft men het Vlaams Blok voor minder veroordeeld."

"Extreme praat is nu bon ton geworden", aldus Sevenhans. "Wat vroeger extreemrechts was, is nu algemeen aanvaard. De publieke opinie is veranderd." Niet dat Sevenhans deze evolutie betreurt: "Niemand kan ontkennen dat er een probleem is met migratie en asielaanvragen."

"Ik stop met politiek; ik ben 63 jaar", besluit Sevenhans. Hij blijft met een wat wrang gevoel achter: "Vroeger ben ik vaak met de vinger gewezen, terwijl hetzelfde taalgebruik nu gewoon aanvaard wordt."