Video player inladen ...

Bijna 100 protesterende taxichauffeurs op de bon: "Chauffeurs die over de schreef gingen, zullen vervolgd worden"

De federale wegpolitie heeft 94 pv's opgesteld tegen taxichauffeurs die tijdens de protestacties op en rond de Ring rond Brussel inbreuken hebben gepleegd tegen de wegcode. Dat "lik-op-stuk-beleid" werd mee mogelijk gemaakt door camerabeelden van een helikopter, laat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) weten.

Brusselse taxichauffeurs legden vandaag het verkeer in de hoofdstad lam uit protest tegen het taxiplan van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). Sommigen vroegen zich af of die chauffeurs wel zomaar het verkeer mogen hinderen.

De politie van Brussel liet eerder vandaag op Twitter weten  dat "het recht op vrije meningsuiting zwaarder doorweegt dan  de wegcode":  In de vooravond volgde evenwel een rechtzetting en excuses:  "De inhoud was foutief". Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wijst erop dat er effectief een recht op actievoeren is. "Maar er is ook een recht op doorgang en beiden moeten proportioneel in evenwicht zijn", klinkt het.

In functie daarvan heeft de federale wegpolitie vandaag bijna 100 pv's opgesteld tegen chauffeurs die over de schreef gingen. Het kabinet van Jambon wijst erop dat daarvoor een beroep is gedaan op camerabeelden die vanuit een helikopter zijn gemaakt.

Die beelden zullen nu nog verder worden geanalyseerd en het is niet uitgesloten dat nog meer taxichauffeurs op de bon zullen vliegen. In de toekomst zal bij manifestaties steeds meer beroep worden gedaan op dergelijke camerabeelden.