getty images

Stéphane Audran overleden, lievelingsactrice en ex-vrouw van Claude Chabrol

Stéphane Audran was de fetish-actrice en ex-vrouw van Claude Chabrol, een van de grote regisseurs van de Franse cinema. Ze speelde tientallen hoofdrollen voor hem, maar leverde ook een pak  betekenisvolle prestaties in films van andere Franse en internationale cineasten. Ze werd 85 en lag al een kleine 2 weken in het ziekenhuis.  

Stéphane Audran heette in het echt Colette Dacheville, ze is geboren in Versailles. Haar carriere met Chabrol begon in 1959 met "Les Cousins". Ze was toen al drie jaar gescheiden van Jean-Louis Trintignant. Dankzij de vele kansen die Chabrol haar gaf, werd ze snel een van de meest bekende Franse actrices. Ze trouwde met hem, en ze kregen in 1963 een zoon, Thomas Chabrol. Ook na hun scheiding in 1980 werkten ze nog samen. Tot een jaar of 10 geleden bleef ze actief.  Ze won een César, een Bafta en en Zilveren Beer in Berlijn.  

copyright Programme TV

Sexy en gewillig

Audran speelde erg vaak de rol van verleidelijke en gevaarlijke vrouw, die mannen, niet zelden een wankelmoedige gangster, de vernieling in helpt. Ze kon subtiele en suggestieve rollen aan, maar ook uitbundige en luidruchtige vertolkingen deed ze graag. Haar sterkste prestaties voor ChabroI waren "Landru" in 1963, "La Femme Infidèle" in 1969 en "Violette Nozière" in 1978. Hieronder ziet u haar als koppige eigenares die haar oude huis niet wil verkopen, in de misdaadfilm "Poulet au Vinaigre" in 1985.    

Video player inladen ...

Maar er was ook leven naast en na Chabrol. Zo was ze te zien in "Le Charme discret de la Bourgeoisie", een geheimzinnig psychologisch meesterwerk van Luis Bunuel.  In "Vincent, François, Paul...et les autres" van Claude Sautet leverde ze een krachtige bijdrage. Ze speelde een Waalse volksvrouw in de Amerikaanse oorlogsfilm "The Big Red One" van Sam Fuller. Ook verrassend was haar verschijning in twee afleveringen van "Brideshead Revisited", en in "Babette's Feast", het Deense culinaire meesterwerk uit 1988.    

Fantastische prestatie in "Coup de torchon"

Misschien wel haar beste rol was die van echtgenote van Philippe Noiret in het koloniale drama "Coup de torchon" van Bernard Tavernier. Op een ronduit broeierige wijze geeft ze gestalte aan een warmbloedige schoonheid die zich in Senegal te pletter verveelt bij haar onbenullige man, die ze met haar sexuele escapades, niet zelden onder zijn ogen, gek maakt van jaloezie, tot hij bloederig wraak pleegt.