Video player inladen ...

Ook NAVO neemt maatregelen tegen Russische diplomaten: 7 accreditaties ingetrokken

De NAVO trekt de accreditatie in van zeven Russische diplomaten. Ook drie anderen die een accreditatie hadden aangevraagd, zullen die niet krijgen. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg gezegd op een persconferentie waarop hij maatregelen aankondigde na de zenuwgifaanval op de voormalige dubbelspion Sergej Skripal in Engeland.  Het Verenigd Koninkrijk houdt Rusland daarvoor verantwoordelijk.

België beraadt zich nog

De beslissing van de NAVO volgt op een gecoördineerde actie van meer dan 20 landen. Stoltenberg omschreef die als  "een breed, sterk en gecoördineerd internationaal antwoord" op wat de NAVO-leden een "roekeloze schending van internationale normen" noemen.

Verschillende EU-lidstaten, de VS en Canada kondigden gisteren aan dat ze Russische diplomaten het land uitzetten. In totaal gaat het om meer dan 140 diplomaten.

België, hoofdzetel van de NAVO en de Europese Unie, heeft voorlopig nog geen Russische diplomaten het land uitgezet. Deze namiddag wordt de kwestie besproken op het kernkabinet.