Vangelis is 75: zijn grootste hits van "Chariots of fire" tot "Conquest of paradise"

Vangelis is vandaag 75 jaar. De Griekse componist en muzikant heeft in zijn carrière tal van iconische nummers geschreven, vaak voor films. Een bloemlezing van zijn bekendste oorwurmen.

1. "Chariots of fire" (1981)

Een van de bekendste nummers die Vangelis ooit heeft gemaakt, is zonder meer "Chariots of fire". Hij componeerde het lied als onderdeel van de score voor de gelijknamige film van Hugh Hudson uit 1981. Een jaar later won hij zijn eerste en enige Oscar voor zijn muzikale bijdrage.

2. "Conquest of paradise" (1992)

Ook met "Conquest of paradise" had Vangelis een grote hit te pakken, zij het met vertraging. Hij schreef het nummer voor "1492: Conquest of paradise", een film van Ridley Scott uit 1992 over de aankomst van Columbus in Amerika. Pas in 1995 kreeg het publiek de smaak van het lied te pakken en gingen tienduizenden exemplaren over de toonbank.

3. "Rain and tears" (1968)

In de late jaren 60 en vroege jaren 70 vormde Vangelis samen met onder anderen Demis Roussos de Griekse popgroep Aphrodite's Child. In 1968 scoorden ze een hit met "Rain and tears", een melodramatisch nummer gebaseerd op Canon in D van Johann Pachelbel.

4. "Cosmos theme" (1980)

In 1980 waren fans van astronomie wereldwijd in de ban van "Cosmos: A personal voyage", een documentaireserie van wijlen Carl Sagan de geheimen van het universum en het ontstaan van de aarde uit de doeken deed. Vangelis maakte het themalied van de reeks.

5. "Blade runner" (1982)

Al in 1982 werkten Ridley Scott en Vangelis samen voor "Blade runner", de sciencefictionfilm met Harrison Ford in de hoofdrol. Vangelis schreef de volledige score, maar zou die zelf pas in 1994 op cd uitbrengen. Vooral het "Love theme" blijft bij, met een solo van de Britse saxofonist Dick Morrissey.