Video player inladen ...

Weer drie jonge delinquenten vrijgelaten door plaatsgebrek in Everberg, Vandeurzen belooft overleg

Er zijn alweer drie jongeren die een misdrijf hebben gepleegd vrijgelaten omdat er geen plaats is in de gesloten jeugdinstelling in Everberg. Het gaat om een 17-jarige die verdacht wordt van poging tot afpersing, oplichting en het dealen van drugs aan minderjarigen en twee tieners die verdacht worden van diefstal met geweld en afpersing. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) belooft overleg.

Afgelopen vrijdag trok het parket in Antwerpen al eens aan de alarmbel. De afgelopen week had dat parket twee keer geen andere keuze dan een jongere, die een misdrijf had gepleegd, vrij te laten. Hoewel een opsluiting was opgelegd door de jeugdrechter, zat er door plaatsgebrek in de gesloten jeugdinstelling van Everberg niets anders op dan de jongeren vrij te laten. Eén van de twee werd vlak na zijn vrijlating zelfs op heterdaad betrapt bij een diefstal met braak.

En nu komen er weer twee soortgelijke berichten. Zo is er het verhaal van een 17-jarige die door de jeugdrechter naar Everberg werd gestuurd voor poging afpersing, oplichting en handel en bezit van verdovende middelen. Hij staat weer op straat. “Vandaag blijkt er wederom geen plaats beschikbaar te zijn voor deze recidiverende jongere die enige medewerking aan zijn jeugdhulpverleningstraject weigert, het eerder opgelegde huisarrest niet naleeft en zich agressief gedraagt ten aanzien van zijn thuismilieu”, klinkt het in een persbericht van het parket van Antwerpen.

Scoutsfuif in Blankenberge

In een andere zaak mochten twee andere minderjarige verdachten ook beschikken. De twee, 14 en 16 jaar jong, worden verdacht van diefstal met geweld en afpersing op een scoutsfuif in Blankenberge, in de nacht van zaterdag op zondag.

Tijdens de fuif werd een minderjarige man van Tsjetsjeense origine uit Zelzate het slachtoffer van zwaar zinloos geweld. Hij werd zo hard geschopt en gestampt dat hij zelfs even in levensgevaar verkeerde. De minderjarige verdachten zouden enkel de gsm van het slachtoffer hebben gestolen. De twee werden naar de jeugdinstelling van Everberg gestuurd, maar daar is voorlopig geen plaats. De verdachten mogen dus noodgedwongen naar huis, tot er wel plaats is in Everberg.

Parketten bezorgd

De parketten van Brugge en Antwerpen zijn heel bezorgd over het signaal dat nu gegeven wordt aan jongeren die criminele feiten plegen en zich bovendien niet willen laten begeleiden.

“De huidige gang van zaken valt vanuit maatschappelijk oogpunt niet meer te verantwoorden en we dringen aan op een constructieve oplossing voor deze schrijnende en onveilige problematiek."

Overleg binnen begeleidingscommissie

In een reactie liet Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) weten dat er overleg komt binnen de begeleidingscommissie tussen het agentschap Jongerenwelzijn en de jeugdmagistratuur.  Daar zal niet alleen gekeken worden naar de beschikbare plaatsen , maar ook naar alternatieven voor gesloten opvang. "Voor alle jongeren moet er telkens en zo vroeg als mogelijk gekeken worden naar alternatieven voor plaatsing en naar versnelde doorstroom voor jongeren die toch in een gesloten setting verblijven", klinkt het. 

Ook het agentschap Jongerenwelzijn wil  meer inzetten op alternatieve, herstelgerichte maatregelen. "Dat kan gaan over werkstraffen of huisarrest voor jongeren", zegt woordvoerder Peter Jan Bogaert ."Ook als jongeren zelf  met een  voorstelkomen - om bijvoorbeeld ergens als vrijwilliger aan de slag te gaan - moet dat kunnen als alternatief voor een opsluiting in een gesloten instelling."