Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Topontmoeting was ook voor de Chinezen een complete verrassing"

Er werd al enkele dagen over gespeculeerd, maar toch kwam het nieuws onverwacht over de topontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Chinese president Xi Jinping. "Pas toen de Noord-Koreaanse leider weer veilig in zijn eigen land was, hebben de Chinese staatsmedia over het bezoek bericht", zegt correspondent Leen Vervaeke in De Ochtend op Radio 1.

Een bezoek van een Noord-Koreaanse leider gaat traditioneel gepaard met heel wat geheimzinnigheid, zegt Vervaeke: "Ook bij zijn vader, Kim Jong-il, was dat zo, vooral om veiligheids­redenen. Er waren al geruchten, en er waren beelden van die zwaar beveiligde trein die in Peking was aangekomen. Maar wie daarin zat, dat wist niemand zeker. Het kon bijvoorbeeld de zus van Kim Jong-un zijn, of de parlementsvoorzitter van Noord-Korea. Maar pas toen Kim Jong-un weer in Noord-Korea was, werd het bezoek bevestigd door de Chinese staatsmedia. Ook dat is gebruikelijk."

China wil niet aan de zijlijn staan

Het was de allereerste keer dat Kim Jong-un een buitenlands staatshoofd ontmoette. De ontmoeting is volgens Leen Vervaeke van groot strategisch belang. Niet alleen voor Noord-Korea, dat een medestander zoekt in de onderhandelingen die eraan komen over de afbouw van het Noord-Koreaanse kernprogramma. Ook voor China was dit een heel belangrijke ontmoeting: "China is een groot en belangrijk buurland van Noord-Korea, en stond tot nu toe een beetje aan de zijlijn in dat hele proces, en dat is voor China een onplezierige positie. 't Is ook niet goed voor de status van China op het politieke wereldtoneel. Daarom wil China nu zeker betrokken worden en weten wat er allemaal besproken wordt."